Narodna biblioteka iz Kruševca dobila na poklon knjigu staru 250 godina!

Knjiga otkupljena iz jednog antikvarijata, Foto S. Babović

Sačuvane stranice iz 1764! Narodna biblioteka iz Kruševca dobila svoju najstariju knjigu. Izdanje „Osmoglasnik“ štampano u Veneciji pre dva i po veka

 Knjiga otkupljena iz jednog antikvarijata, Foto S. Babović

Knjiga otkupljena iz jednog antikvarijata, Foto S. Babović

SVE do ove srede, najstarija knjiga Narodne biblioteke u Kruševcu bila je „Tragedija Obilić“ Sime Milutinovića Sarajlije iz 1837. godine. A onda je pristigao poklon crkveno-službena knjiga „Osmoglasnik“ štampana 1764. godine u Veneciji, a otkupljena je iz jednog antikvarijata. Zbornik pesama u slavu Vaskresenja, kako se vidi na jednoj od prvih stranica, imao je blagoslov Svetog praviteljstvujučeg sinoda, vrhovnog tela Ruske pravoslavne crkve.

– Starost knjige potvrdili su stručnjaci, posedujemo dokumentaciju koja potvrđuje da je ona sada naša – navodi za „Novosti“ Snežana Nenezić, direktorka kruševačke biblioteke, dodajući da je knjiga obezbeđena uz podršku kompanije „Trajal“. – „Osmoglasnik“ će biti prva jedinica upisana u ovoj godini u naš registar starih i retkih knjiga.

Dragoceni oktoih pristigao je na dan kada se u čitaonici biblioteke održavao Vidovdanski festival knjige sa eksluzivnom postavkom „Izložba stare i retke književne građe“. Prikazi oko 50 odabranih knjiga objavljivanih do 1868. ilustrovani su posterima, dok su knjige koje su štamšane do 1900. godine, a u biblioteci ih ima oko 100 izložene u posebnim staklenim vitrinama.

– Starija građa je raspoređena kroz pet celina, istorijska literatura, biografije, književnost, udžbenici, sitan bibliotečki materijal poput razglednica, štampanih pre Balkanskih ratova – navodi Nenezićeva, ujedno i autor izložbe.

U biblioteci trenutno rade na restituciji zaštićenih knjiga. Posetioci festivala mogu da pogledaju pregršt zanimljivih naslova, od hagiografskih izdanja poput „Života i dela Simeona Mirotočivog“ iz 1858, „Malog grčo-srpskog rečnika“ iz 1853. do „Putovanja mladog Anaharsisa po Grčkoj okolo 400 godina“ iz 1851. i „Bračnog poklona mladim supružnicima“ od Laza Zubana, izdatog 1833. godine.

ČUVARI STAROG BLAGA

SVE stare i retke knjige u kruševačkoj biblioteci čuvaju se u tipski napravljenim metalnim ormanima i nemaju naznaka postojanja neke bolesti ili fizičkih oštećenja. Dosta je i digitalizovanih izdanja, a među njima i do sada najstarija Sarajlijina „Tragedija Obilića“, štampana u Lajpcigu.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply