Najstariji kalem vinove loze pronadjen u Kruševcu pored Lazarevog grada

Loza “stara trta” sada raste na više mesta u svetu

U Arheološkom parku Lazarev grad u blizini Narodnog muzeja i crkve Lazarice u Kruševcu posađen najstariji kalem vinove loze na svetu star najmanje 450 godina

 Loza “stara trta” sada raste na više mesta u svetu

 

NAJSTARIJA vinova loza na svetu posađena je ove nedelje u Arheološkom parku Lazarev grad u blizini Narodnog muzeja i crkve Lazarice u Kruševcu, na mestu odakle je knez Lazar krenuo sa srpskom vojskom na Kosovo 1389. godine. Ovaj lozni kalem u Lazarev grad stigao je iz Maribora, gde raste najmanje 450 godina!

Starost loze poznatije pod imenom “stara trta” utvrđena je 1972. godine, i na osnovu ovog datiranja, 2007. godine upisana je u “Ginisovu knjigu rekorda” kao najstarija na svetu. Godišnji prinos autentičnog zasada bude oko 50 kilograma grožđa, a male količine vina od ovog grožđa piju se samo u posebnim prilikama. Kruševljani okupljeni oko ovdašnjeg Rotari kluba nadaju se da će sveže posađena loza, koju su na poklon dobili od prijateljskog udruženja iz Slovenije, početi da daje svoje plodove za koju godinu.

– Preuzeli smo brigu o vinovoj lozi kao početak saradnje ne samo naših klubova, već i gradova, Kruševca i Maribora – priča, za “Novosti”, Ivica Marić, sekretar Rotari kluba Kruševac. – Za mesto gde će nicati loza izabrali smo Arheološki grad, kako bismo dobili još jednu istorijsku znamenitost na tom dragocenom lokalitetu, ali i turističku atrakciju. Loza iz “Ginisove knjige rekorda” rašće pored muzeja, Lazarice, Lazerevog spomenika, donžon kule.

Kruševljani su kalem vinove loze dobili od prijatelja iz Rotari kluba “Maribor Lent”. Mariborčani se ponose činjenicom da su najstarije vino na svetu probali i japanski car Akihito, te glumac Arnold Švarceneger, ali i Bil Klinton.

 

KALEM ŠIROM SVETA

VINOVA loza “stara trta” sada raste na više mesta u svetu, a u Srbiji, pored Kruševca, posađena je u Kraljevu i u Nišu. Može se naći u Nemačkoj, Izraelu, Australiji, Španiji, Italiji, Japanu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply