Najmlađi svetosavski kolačar, šestogodišnja Vera Veljković!

Za razliku od ostalih slava gde su domaćini i čuvari tradicije starije generacije, u proslavi Svetog Save, patrona svih naših škola prednjače mladi. Delo ovog Nemanjića, još uvek je živo i moderno i kao takvo lako prihvatljivo i kod najmlađih.

 

Šestogodišnja Vera Veljković, najmlađi  je Svetosavski kolačar u Kruševcu. Mama se pobrinula za kolač i žito, Vera je izabrala ukrase, osmislila i podelila pozivnice.

 

„Doći će mama, tata, baka i deka, moj drug Pera i svi drugari iz vrtića“, kaže Vera Veljković.

Za svečanost u vrtiću sa roditeljima se temeljno pripremila.

„Uz učenje himne Svetom Savi, kroz učenje molitve Oče naš, ja verujem da se mi kao roditelji zaista trudimo da u okviru naše kuće potekne pre svega taj Svetosavski duh“, kaže Jelena Veljković.

Ulogu kolačara i slavske običaje, deci je približila vaspitačica, kroz igru i dramske aktivnosti.

„Deca se vraćaju na njihovu slavu koju slave kod kuće, od toga prvo naravno polaze i uče  šta to znači kolačarstvo i šta to znači preuzeti kolač od drugog?“, kaže Ljiljana Živković, vaspitač pretškolske ustanove „Nata Veljković“.

U gradu svečano, a u školi u podjastrebačkom selu Bovan skromno, ali idilično. Sedmoro đaka od prvog do četvrtog razreda pripremilo se za Savindan.

„Sveti Sava je otišao u manastir i tamo je učio da čita i piše“, kaže Luka učenik četvrtog razreda. Aleksa dodaje da je bio i ktitor. Gradio manastire i škole.

„Danas u malo intimnijem društvu naših roditelja proslavljamo. Nemamo kolačara. Tako se okupimo i to je prava porodična atmosfera“, kaže Vesna Slović, učiteljica.

Dvadesetsedmoro najboljih učenika završnih razreda kruševačkih  škola, za primer su na bilbordu u centru grada. Kao i prethodnim generacijama uručiće im se nagrade, na dan prvog  srpskog prosvetitelja.

Tekst objavljen na RTS web portalu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply