Najavljeno sredjivanje Jastrebca, kao turističkog centra, trenutna situacija veoma loša! (FOTOGRAFIJE)

Kruševac uređuje izletište Jastrebac – U planu i sređivanje skijališta, biciklističkih i pešačkih staza…

Jastrebac - jezero

Grad Kruševac planira da revitalizuje i uredi izletište Jastrebac, a tim povodom nedavno je održan prvi radni sastanak.
Izletište Jastrebac, površine oko 100 hektara, tradicionalno omiljeno izletište Kruševljana, sudeći po epilogu sastanka konačno će dobiti izgled i sadržaje kako bi dobio epitet atraktivne turističke destinacije koja će prevazići lokalne okvire, navedeno na sajtu tog grada. Staze su ukupne dužine oko 200 km, a kroz ovu planinu prolazi i Evropski pešački put.
Veštačko jezero očišćeno je još 2015. godine, u šta je uloženo više od 10 miliona dinara i saniran pristupni put, a planira se i njegova kompletna rekonstrukcija. Grad Kruševac je prošle godine obezbedio sredstva u iznosu od 1,2 miliona dinara za Projekat izgradnje više ustava za sve ulivne vodotokove u jezero.
Skupština grada Kruševca usvojila je 2016. godine Odluku o izradi Plana generalne regulacije, koju shodno okolnostima treba izmeniti i usvojiti u što kraćem roku.
Kako je navedeno, veoma važno je uključiti i subjekte iz resornog Ministarstva i JP Srbijašume, s obzirom na normativne preduslove, odnosno iznalaženje optimalnog modusa za sve. Nosilac prava javne svojine na Jastrepcu je država, preciznije resorno Ministarstvo, a povereno je na upravljanje JP Srbijašume.
Tokom sastanka bilo je reči i o izgradnji skijališta, razvoju lovnog turizma, uređenju pešačkih i biciklističkih staza, postavljanju rekvizita za planinske sportove…
Na inicijalnom sastanku formiran je i Radni tim koji će koordinirati projektnim aktivnostima. Kao prvi korak pripreme za izradu Plana detaljne regulacije, biće izvršeno geodetsko snimanje terena.
Kako je navedeno na sajtu Grada Kruševca, sastanku su prisustvovali generalni direktor Korpoacije Trayal Miloš Nenezić sa saradnicima, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava za šume), JP Srbijašume, Gradske uprave i rukovodstva, a sastanak je vodio gradonačelnik Dragi Nestorović.
Fotografije trenutnog izgleda Jastrebca oko terena za male sportove, iznad jezera:

Jastrebac smeće

Jastrebac mali teren

Jastrebačko smeće

Jastrebac kukuruz smeće pored reke

Jastrebac - neodgovornost posetilaca

Smeće na Jastrebcu

Jastrebac leglo zaraze

Jastrebac - neodgovorni kamperi zagadili planinu

Jastrebac turzam

Ekapija.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply