Najavljen početak izgradnje bioenergane u industrijskoj zoni u Kruševcu koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju

U septembru počinje izgradnja bioenergane u Kruševcu – Vrednost investicije 28 mil EUR

Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)

Za mesec dana počinje izgradnja bioenergane Building Energy 1 Kruševac, koja je deo italijanske kompanije Building Energy, prenosi Radio-televizija Kruševac.
Kao primarni energent, bioenergana koristiće drvnu biomasu iz šumarstva i biće direktno povezana na električnu mrežu Elektrodistribucije i mrežu daljinskog grejanja. Ova bioenergana proizvodiće 4,8 megavata električne energije i 28 megavata toplotne na sat.
Building Energy 1 Kruševac nastala je kao rezultat saradnje kompanije Building Energy iz Milana i Synergy Invest iz Kruševca, kao lokalnog partnera u projektu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.
Posle potpisivanja ugovora sa Javnim preduzećem Srbijašume, u oktobru 2016. godine, čemu je prethodilo i potpisivanje ugovora sa Javnim komunalnim preduzećem Kruševac, Toplanom, Elektrodistribucijom i Vodovodom, nije bilo pauze, već se intenzivno radilo na pripremi dokumentacije.
Osim novih izvora i 24-časovnog snabdevanja energijom, Building Energy će obezbediti direktno 40 do 50 novih radnih mesta i mnogo veći broj indirektno.
Ukupna vrednost investicije je 28 mil EUR, i to 80% sredstava italijanskog investitora i 20% kruševačke firme Synergy Invest.

Objekat se nalaziti u industrijskoj zoni na Jasičkom putu, na površini od 60 ari, kao i na dodatnoj površini koja je potrebna za skladištenje energenata, prenosi RTK.

Izvor: Ekapija

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply