Najava Kancelarije za dijasporu u Kruševcu

Rastko_Jankovic1

Kruševac su posetili pomoćnik direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom Rastko Janković i samostalni savetnik Olga Milojević. Povod razgovora sa gradonačelnikom Bratislavom Gašićem bio je otvaranje prve Kancelarije za saradnju sa dijasporom u Srbiji (van Beograda).

Rastko_Jankovic1

Kancelarija za saradnju sa dijasporom, kako je rekao Gradonačelnik, funkcionisaće u okviru Kancelarije za brze odgovore. Motiv ovakvog poduhvata zasnovan je na činjenici da veliki broj iseljenika potiče upravo iz opština Rasinskog upravnog okruga i otvaranje ovakve Kancelarije olakšalo bi im i ubrzalo mnoge procedure, a i zemlja matica (Srbija), odnosno Grad Kruševac bi se efikasnije povezao sa Srbima u rasejanju.

To podrazumeva, pre svega, brže dobijanje državljanstva, izvoda i drugih dokumenata, ali i pružanje svih neophodnih informacija vezanih za mogućnosti i uslove investiranja u Kruševac i opštine Okruga.

Na taj način, olakšava se i intenzivira i komunikacija lokalnih samouprava sa Vladom Republike Srbije (vezana za projekte).

Plan je da ova Kancelarija u Kruševcu počne sa radom sredinom aprila meseca ove godine.

Kao pozitivan primer i želju naših ljudi u inostranstvu da pomognu matici, možemo navesti i dve značajne donacije Kruševcu.

Jedna će stići iz Kanade (oko 12.000 evra) – aparati namenjeni Dečijem odeljenju bolnice Kruševac, a druga (9.000 evra) – aparat Ginekološko-akušerskom odeljenju Zdravstvenog centra, a obezbedili su ih iseljenici kruševačkog kraja koji se bave biznisom u Rusiji.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply