Nada za Župu, novi vlasnik ima velike planove za pokretanje proizvodnje!

Detalj iz pogona preduzeća "Župa komerc"

Novi vlasnik probudio nadu – Nekadašnja perjanica Kruševca, hemijska industrija „Župa“, privatizovana na zadovoljstvo svih aktera. Novobeogradska firma „Eukom“ najavljuje nove projekte i zapošljavanje bar 100 radnika

 Detalj iz pogona preduzeća "Župa komerc"

Detalj iz pogona preduzeća „Župa komerc“

DECENIJU posle neuspešne privatizacije hemijske industrije „Župa“, ovaj nekadašnji gigant je ponovo u rukama privatnika jer je kompaniju u stečaju – za oko 316 miliona dinara – kupilo preduzeće za proizvodnju i promet „Eukom“ sa Novog Beograda. U firmi čija je osnovna delatnost usko povezana sa prometom hemijskih sirovina i repromaterijala – naročito u domenu bazne hemije, petrohemije i metala – početak proizvodnje u Kruševcu planiraju za 9. januar 2017.

– Zbog višedecenijske saradnje naših kadrova sa „Župom“, uvereni smo u to da proizvodnja ima budućnost, da se može raditi znatno bolje nego danas. Uostalom, kruševačku hemijsku industriju smo kupili da bismo nastavili, održali i poboljšali proizvodnju u pogonima koji još rade, te je pokrenuli tamo gde je zamrla – ističe Milan Stojadinović iz „Eukoma“.

Pored detaljnog utvrđivanja stanja postojeće opreme, kako bi se ona ponovo aktivirala onoliko koliko je to moguće, najavljeni su i plansko investiranje, te izrada novih projekata…

– Biće nam neophodni i novi radnici, ali ćemo tom procesu pristupati etapno: u zavisnosti od potreba postojeće proizvodnje i novih poslova. U svakom slučaju, očekujemo da hemijska industrija „Župa“ do kraja naredne godine zaposli bar stotinu novih ljudi, sa tendencijom stalnog povećavanja – naglašava Stojadinović.

Podsetimo, bivši radnici i bivši direktor su svojevremeno bili zakupili polovinu pogona preduzeća koje je u stečaju od juna 2015. i, pod imenom zavisne firme „Župa komerc 2006“, nastavili rad. Iako je kao potencijalni strateški partner pominjano više firmi, na kraju je do Agencije za licenciranje stačajnih upravnika stigla samo ponuda novobeogradske kompanije.

U kolektivu koji je svojevremeno zapošljavao 1.400 radnika ne kriju radost zbog ovakvog ishoda privatizacije…

– Firma će nastaviti da radi, uvešće se novi programi, a zadržati stari. Dugo smo čekali nove vlasnike, a sada smo zadovoljni njihovim nastupom i njihovim viđenjem budućnosti kolektiva – kaže bivši direktor Bojan Cvetković.

Inače, „Župa komerc 2006“ je – kao preduzeće koje, zbog pozitivnog bilansa, nije moglo da ode u stečaj, poput većeg dela HI „Župa“ – ove godine proizvelo više od 1.000 tona flotacionih sredstava za rudnike, oko 300 tona natrijum hipohlorida, oko 350 tona hlora… U firmi je bilo angažovano 60 radnika.


IMOVINA

HEMIJSKA industrija „Župa“ u svom sastavu ima 126 objekata, među kojima se izdvajaju Fabrika aditiva, Laboratorija i magacini, te radionice kalijumove hemije, kristalizacije cinka i magnezijum sulfata. Tu su i skladišta tečnih sirovina – uz više specijalizovanih pogona i oko 34 hektara zemljišta.


CENA

KOMPANIJA „Eukom“ je osnovana 1997, na njenom sajtu piše da upošljava 27 radnika, a prisutna je na tržištima Kine, Indije, Južne Koreje, Tajvana, Turske… HI „Župa“ su kupili za polovinu procenjene vrednosti, koja je iznosila milijardu i po dinara, pa je zatražena – i dobijena – saglasnost Odbora poverilaca firme u stečaju.

 

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply