Na Vidovdan 28.06. obeležavanje 631. godišnjice Kosovske bitke, kod Spomenika kosovskim junacima

Na Vidovdan pada obeležavanje 631. godišnjice Kosovske bitke

Spomenik kosovskim junacima

Na severnoj strani spomenika je grb države Nemanjića i 1389. godina odigravanja bitke na Kosovu. Na zapadnoj – grb cara Dušana i godina otkrivanja spomenika 1904.

U Kruševcu će na Vidovdan, u nedelju 28. juna, kod Spomenika kosovskim junacima, biti obeležena 631. godišnjica od bitke na Kosovu.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Kruševcom.

Izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević predvodiće u nedelju u 12 sati državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja 631. godišnjice od bitke na Kosovu, saopštio je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vidovdan, 28. jun, državni je praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku, a na osnovu odredaba Zakona o državnim i drugim prazinicima u Republici Srbiji.

Boj na Kosovu, koji se odigrao 28. (15.) juna 1389. godine na Gazimestanu u kolektivnom sećanju srpskog naroda simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva.

Taj događaj bio je prekretnica u nacionalnoj istoriji posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjić, a kako se navodi, Spomenik kosovskim junacima, gde će biti obeležena 631. godišnjica bitke na Kosovu, predstavlja simbol Kruševca.

Spomenik kosovskim junacima

Spomenik kosovskim junacima
Foto: YoutubePrintscreen/PetarIIII

Spomenik je delo srpskog vajara Ðorđa Jovanovića. Otkriven je 28. juna 1904. godine, u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađođevića.

Na vrhu spomenika nalaze se Boško Jugović i vila. Na istočnoj i zapadnoj strani, u dva reljefa, prikazani su epsko pričešće srpske vojske pred Kosovsku bitku i pogibija sultana Murata.

Na severnoj strani spomenika je grb države Nemanjića i 1389. godina odigravanja bitke na Kosovu. Na zapadnoj – grb cara Dušana i godina otkrivanja spomenika 1904.

Na istočnoj – grb kneza Lazara i posveta „Srpstvo kosovskim junacima“ sa lovorovim vencem i palmovom grančicom u podnožju, dok je na južnoj strani grb Kraljevine Srbije iz 1888. i godina proglašenja Srbije kraljevinom 1882.

Motivi na ogradi od livenog gvožđa oko spomenika predstavljaju stilizovane kosovske božure.

Izvor: Srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/na-vidovdan-pada-obelezavanje-631-godisnjice-kosovske-bitke-2020-06-26

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply