Na Svetosavskoj akademiji u Kruševačkom pozorištu nagrada uručena prof. dr Radi Maksimović

ZNANjE JE NAJVEĆA MOĆ: Održana Svetosavska akademija u Kruševačkom pozorištu, uručena nagrada Radmili Maksimović (FOTO)

ЗНАЊЕ ЈЕ НАЈВЕЋА МОЋ: Одржана Светосавска академија у Крушевачком позоришту, уручена награда Радмили Максимовић (ФОТО)

Foto: Gradska uprava Kruševac

– PRIPADAM onim generacijama koje su učili da je znanje najveća moć i tako da danas kao profesor prenosim to svoje znanje i istim lekcijama učim mlađe, što mislim da je obaveza svakog čoveka.

Ovo kaže dr Radmila Maksimović iz Kruševca, dobitnica Svetosavske nagrade,koja joj je uručena sinoć na akademiji u pozorištu.Ovogodišnja laureatkinja priznanja koje se od 2005.godine dodeljuje najzaslužnijim pojedinicima u oblasti prosvete, kulture i nauke, priznat je biohemičar, doktor, naučnik, profesor univerziteta, ekololog, ali i starastveni igrač bridža i fudbala, koja je zbog akademije prekinula pripreme državne reprezentacije.- Upućujem iskrene čestitke dobitniku ovogodišnje Svetosavske nagrade Kulturnog centra Kruševac i želim još mnogo uspeha i nagrada u daljem radu – poručila je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović. – Zadovoljstvo mi je da u ime Grada i u svoje ime, svim učenicima i prosvetnim radnicima čestitam nastupajuću školsku slavu i nadam se da će svi zajedno istrajati na Savinom putu. Naša obaveza je da brinemo o budućnosti i deci i, kao što je Sveti Sava uvideo, ne može biti moderne i jake Srbije bez ulaganja u obrazovanje.Dr Radmila Maksimović diplomirila je i magistrirala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Doktorat iz oblasti toksikološke biohemije odbranila je na Farmaceutskom fakultetu. Do penzije je bila šef laboratorijske službe Doma zdravlja. Od 2009, docent na Univerzitetu Aperion u Banja Luci, a od 2021.godine i docent na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu Travnik, na kojem obavlja i dužnosti vanrednog profesora za biohemijsku grupu predmeta, radi i kao profesor na Visokoj Hemijsko-tehnološkoj školi u Kruševcu, saradnik medicinskih fakulteta.

Iza dr Maksimović je i značajan broj objavljenih stručnih publikacije, četiri univerzitetska udžbenika. Jedan je od osnivača Udruženja za zaštitu životne sredine Rasina, autor četiri književna dela, osnivač ŽFK Napredak i Bridž kluba u i član stručnog štaba ženske fudbalske reprezentacije Srbije za mlade do 17 godina. Krunom svog rada prof. dr Rada Maksimović smatra pokretanje Parohijskih sportskih igara.

PROČITAJ JOŠ:  Još 55 zaraženih korona virusom prethodnog dana, ali rezultati nisu kompletni jer je puno briseva uzeto i čekaju se rezultati!

TRADICIJA NA SVIM POLjIMA

PREDSEDNICA Saveta za dodelu nagrade i direktorka KCK Violeta Kaplarević podvlači svestranost laureatkinje.

– Imajući u vidu širok spektar aktivnosti kojima se u kontinuitetu uspešno bavi Radmila Maksimović, a to su nauka, prosvetni rad, sport, književno stvaralaštvo, promocija ekologije, širenje i negovanje svetosavlja uz poštovanje korena, porodice kao institucije, tradicije i nacionalnog identiteta – predočeno je u obrazloženju nagrade.

Priznanje KCK dodeljuje u saradnji sa Eparhijom kruševačkom. Arhijereski namesnik župski Vukman Petrović održao je besedu o Svetom Savi, dok je sekretar Episkopa, protojerej-stavrofor Dragi Veškovac, podsetio je u svom obraćanju prisutnima na neprolazne vrednosti i putokaze koje je „srpskom narodu utro princ i monah, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop, Sveti Sava“.

Izvor: Novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/srbija/vesti/958548/znanje-najveca-moc-odrzana-svetosavska-akademija-krusevackom-pozoristu-urucena-nagrada-radmili-maksimovic-foto

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply