Na sajmu zapošljavanja ponuđeno 172 radna mesta, a na posao čeka 15850 nezaposlenih!

Veliko interesovanje za poslovne ponude

NA 22. Sajmu zapošljavanja 29 poslodavaca tražilo 172 radnika. NSZ planira da u mere podrške uključi više od 1.000 nezaposlenih

 Veliko interesovanje za poslovne ponude

 

 

IAKO je samo 29 poslodavaca tražilo radnike, veliki broj Kruševljana obreo se u petak u hotelu „Rubin“ gde su na 22. sajmu zapošljavanja ponuđeno 172 radna mesta. U gradu posao traži čak 15.850 ljudi.

– Potreba za kadrom javlja se zbog broja pacijenata i stalne fluktuacije stručnjaka, jer događa se da posle sticanja znanja odlaze u inostranstvo ili otvaraju svoju praksu – napominje Milorad Kovačević, direktor stomatološke poliklinike „Eurodent“.

U kompaniji „Kuper tajers“, odakle je ponuđeno šest radnih mesta, ističu da im biografije zainteresovanih kandidata pristižu tokom cele godine.

– Trenutno su nam potrebni mašinski i elektroinžinjeri, kao i operater u pogonu proizvodnje – kaže Snežana Savković, predstavnik kompanije.

U filijali Nacionalne službe za zapošljavanje poručuju da je brojnim programima ove institucije i u saradnji sa lokalnim samoupravama u okrugu, planirano da u mere finansijske podrške uključe više od 1.000 ljudi.

– I preko javnih radova smo angažovali 517 lica, dok je 180 mladih na stručnoj praksi – smatra Predrag Marković, direktor filijale NSZ. – Samo ćemo za podsticajne mere ove godine potrošiti blizu 75 miliona dinara, dok oko 25 miliona dinara obezbeđuju grad i opštine u okrugu.

Na posao najduže čekaju gimnazijalci i ekonomska struka.

– Imamo deficitarna zanimanja, među njima su pre svega elektro i mašinski inžinjeri, ali nekada je problem kada poslodavac traži mlađe stručnjake – kaže naš sagovornik.

Kandidati su uglavnom skeptični. Stariji zbog godina, a mlađi, obeshrabreni ranijim apliciranjem za radna mesta u državnim institucijama, gde, navode, do posla teško mogu bez jake veze.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply