Dr Boris Stajkovac, autor projekta, predočava da su minijature izrađivane u saradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika Srbije, kao i da će u Park pristići i nove minijaturne svetinje.

– Napravili smo prvih 10 crkava i manastira i svaku sledeću koju budemo napravili donećemo Kruševcu – predočava Stajkovac, dodajući da je ideja da đaci na ekskurziji umesto da obilaze tržne centre, dobiju jedinstvenu priliku da se, na jednom mestu, upoznaju sa značajnim građevinama.

– Sve te naše svetinje tu stoje i pokazuju da smo sve to već jednom preživeli, pa ćemo preživeti i sada, ali moramo svojoj deci ostaviti blizu oka ono što nam je najvrednije, a to je vera, koju nisu uspeli da nam ukradu.

Posetioci parka, čije su granice u obliku teritorije države Srbije, mogu se upoznati sa Žičom, Mileševom, Ravanicom, Tronošom, Studenicom, Gračanicom, Lazaricom, Krušedolom, Pećkom patrijaršijom i Hramom Svetog Save. Prema rečima episkopa kruševačkog Davida, park predstavlja Srbiju u malom.

– Priča o svakoj od ovih nebeskih crkava je takva da sačinjava jedan segment istorije – napominje episkop kruševački David. – Srpski narod je, što se tiče civilizacije, kulture, riznica umetnosti, kroz vekove sebi obezbedio tapije i ovoga i onoga sveta, ukrasio božji svet.

Boris Stajkovac

Izgradnja tematskog parka pomognuta je sredstvima iz gradskog budžeta od 5,5 miliona dinara, a donatori, Klub privrednika i „Tehnogradnja“, investirali su dodatnih 3,6 miliona dinara.

Nedaleko od minijatura bogomolja, počela je gradnja crkve posvećene Svetim arhangelima, koja će biti treća u nizu na Bagdali, pored replike Njegoševe kapele sa Lovćena i nešto kasnije podignute Crkve Svetog Jovana Krstitelja.

POPULARNA MESTA

ČAK 4.000 od 120.000 vaučera izdato je u okviru ovogodišnje kampanje letovanja u Srbiji, na teritoriji Rasinskog okruga. Među najpopularnijim destinacijama su Ribarska banja, a odnedavno i Jastrebac.

Posebno interesovanje beleže upravo manastirski i crkveni kompleksi: Lazarev grad, sa ostacima građevine iz 1371. godine i dvorskom crkvom Lazarica, Manastir Svetog Romana u Đunisu, Srpska Sveta Gora (Stalać-Đunis-Kaonik-Kruševac), gde se na predelima Mojsinjskih planina u prošlosti nalazilo čak 77 manastira, crkava i crkvišta. Bogatstvo manastira u okrugu je izuzetno: Naupare, Lepenac, Ljubostinja, Drenča, Sveti Luka, samo su neka od verskih odredišta koja privlače turiste.