Muralima oslikana autobuska stanica u Trsteniku

Foto arhiva D. Vuković

Oslikao autobusku stanicu – Neumorni akademski slikar Danilo Vuković uradio impozantni mural u Trsteniku i sve oduševio

 Foto arhiva D. Vuković

 

Mladi akademski umetnik Danilo Vuković oslikao je čitavih 20 metara zida autobuske stanice u Trsteniku, i to uz podršku Ministarstva kulture. Nacrt murala pod nazivom „Moravska sanđam glista“ oduševio je i predstavnike Auto-transportnog preduzeća „Jugoprevoz“ Kruševac, koji su velikodušno ustupili deo fasade tamošnje stanice za kreativno delo.

– Mural je ispod perona, na vidnom mestu i reakcije su krajnje pozitivne – priča za „Novosti“ Danilo Vuković. – Posebno je svima bila interesantna priča o muralu, koji predstavlja ilustraciju mitološkog bića. To je čuvarkuća i pozitivan simbol, koji štiti zid i stanovnike grada od negativnih uticaja. Kako glista prerađuje zemlju iz koje se može izroditi nešto dobro, tako i moja „Sanđama“ prerađuje loše stvari kojima je konstantno okružena i poziva na dobro, a to je u suštini – kritičko promišljanje.

Putnici su se dodatno zainteresovali. Tako su Vukovića, koji je nagrađivani diplomirani grafičar, profesor i master likovnih umetnosti i svojevremeno stipendista „Dositeje“ i Fonda za mlade talente opštine, obasipali ponudama za privatno angažovanje.

– Dok sam još radio mural, dolazili su ljudi sa željama da im oplemenim zidove njihovih zgrada, spremni da materijal i honorar plate preko skupština stanara – otkriva nam Danilo. – Stigao sam zasad da oslikam jedan privatan bunar u dvorištu kako je poželeo vlasnik i nastavljam dalje. Vreme mi ovog proleća nije išlo naruku.

Trstenički umetnik koji je ovog vikenda na „Strit festivalu“ u Herceg Novom dobio je i nekoliko ponuda da radi u inostranstvu. Trebalo bi i da nastavi slikarsku priču koju je otpočeo januara 2015. godine na lameli u centru grada na Zapadnoj Moravi. Tada je zajedno sa kolegama umetnicima ukrašavao trsteničke fasade na različitim lokacijama i takođe,uz podršku Ministarstva kulture.

– Dve odvojene slike deo jedinstvenog murala „Žarko voli plavuše“ osvanuli su umesto dva žvrljana zida kao ljubavna priča u kojoj brižan Srbin pokušava da daruje dragu – priča nam master primenjene umetnosti. – Tada sam radio po velikoj hladnoći celih sedam dana i nije bilo lako.


TEHNIČKA ŠKOLA ODBILA

MURAL „Moravska sanđam glista“ koji je izabran na konkursu Ministarstva kulture, Danilo Vuković je prvobitno trebalo da naslika na fasadi fiskulturne sale Tehničke škole, ali iz Školskog odbora nije pristigla saglasnost za projekat.

-U Ministarstvu su bili neprijatno iznenađeni i krajnje začuđeni takvom odlukom, ali su bili fleksibilni i izašli mi u susret u vezi sa novom lokacijom na stanici – kaže nam Vuković.

Izvor: Pravda.rs

Link: http://www.pravda.rs/lat/2016/06/25/ko-je-vera-a-ko-nevera-pojavio-se-plagijat-vitez-festa-prepoznajete-li-pravi/

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply