Mural sa likom Vlastimira Đuze Stojiljkovića naslikan na zidu škole u Ribaru nadomak Ribarske Banje (FOTO)

Mural sa likom Vlastimira Đuze Stojiljkovića naslikan na zidu škole u Ribaru nadomak Ribarske Banje (FOTO)

OSLIKAN lik slavnog srpskog glumca Vlastimira Đuze-Stojiljkovića (1929-2015), uz uspomenu na čuveni šlager “Devojko mala…”.

КРУШЕВЉАНИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ СВОЈЕ ГЛУМАЧКЕ ЛЕГЕНДЕ: Мурал са Ђузиним ликом осликан на фасади школе у Рибару код Крушевца (ФОТО)

foto: FB

Još jedan mural poznate ličnosti iz Kruševca oslikao je akademski slikar i muralista Milan Milosavljević-Deroks, koji je, kako su “Novosti” objavile pre dva dana, ovekovečio legendarnog basistu Nenada Stefanovića-Japanca (1959-2021) na zgradi raskrsnice Karadžićeve i Sinđelićeve ulice.

foto: FB

Ovoga puta,na fasadi područnog odeljenja Osnovne škole “Velizar Stanković-Korčagin” u Ribaru, kod Kruševca, Deroks je oslikao jednog od najboljih srpskih glumaca Vlastimira Đuzu Stojiljkovića (1929-2015), koji je i bio đak te škole. Inicijativa da veliki glumac dobije mural potekla je od profesora istorije u ovoj školi Milana Miloševića.

Ispod Đuzinog imena ispisano je “đak ove škole”, a ispod samog lika osvanuo je prepoznatljiv početak šlagera “Devojko mala…”, koju je komponavao Darko Kraljić, a otpevao Đuza u filmu “LJubav i moda” 1960.godine, gde je glumio i glavnu ulogu.

Iako je rođen u Ražnju,Kruševljani ga smatraju “svojim”,kao što je i on sebe smatrao, budući da je odrastao nadomak Ribarske Banje, u Ribaru, odakle mu je bila majka Leposava i gde je završio osnovnu školu. Potom je postao gimnazijalac u Kruševcu, a u ovom gradu načinio je prve glumačke korake u dramskoj sekciji i u pozorištu.

“Ostatak” karijere dobro je poznat kroz više od 130 uloga u pozorištu, 30 dramskih i 20 serijskih uloga, upečatljiva ostvarenja u 13 filmova, a svakako je bio vrlo poznat i kao pevač, voditelj radio-emisija. NJegove sinhronizacije crtanih filmova i danas se smatraju neprevaziđenim.

Đuza Stojiljković je među veličanstvenih 7 glumaca iz Kruševca čiji su portreti osvanuli na stalnoj postavci fotografija na Trgu glumaca u 2016.godine, a tri godine kasnije, 2019. godine dobio je i bistu na istom Trgu u Kruševcu, gde su i biste još 6 kruševačkih legendarnih glumaca: Bate Paskaljevića, Milana Puzića,Taška Načića, LJubinke Bobić, Radmile Savićević, Miodraga Petrovića-Čkalje.

Izvor:Novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1015181/krusevljani-zaboravljaju-svoje-glumacke-legende-mural-djuzinim-likom-oslikan-fasadi-skole-ribaru-kod-krusevca-foto

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply