Moravski koridor nije započet, iako je bilo najavljeno da će izgradnja početi 1. maja

http://www.mrrls.gov.rs/sites/default/files/images/Picture1.png

SPORNO UČEŠĆE DOMAĆIH GRAĐEVINSKIH FIRMI – Sredinom januara, na sastanku u Kruševcu, Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave, najavila je da će radovi na izgradnji Moravskog koridora početi 1. maja, kod sela Koševi. Najavljeni rok je prošao, a još uvek nema nagoveštaja kada će početi izgradnja autoputa koji je za gradove pored Zapadne Morave pitanje opstanka.

http://www.mrrls.gov.rs/sites/default/files/images/Picture1.png

Prva etapa Moravskog koridora trebalo je da bude od sela Koševi do Mrzenice u opštini Ćićevac.

– Nemamo informacija kada će početi radovi na izgradnji autoputa Pojate – Preljina. Ispred Grada Kruševca ja sam zadužena da 24 sata budem na raspolaganju nadležnima iz ministarstva. Povremeno ih pozovem da vidim dokle se stiglo i uvek me uveravaju da sve teče po planu. Nama je jako važno da radovi počnu što pre, jer se nadamo da će biti angažovane firme iz Kruševca na delu poslova. Međutim, još uvek nije počelo ni formiranje gradilišta. – rekla nam je Biljana Timotijević Arsić iz Direkcije za izgradnju grada.

Od Jasičke petlje do Pojata, Moravski koridor kroz teritoriju grada Kruševca prolazi u dužini od 11,5 kilometara. Širina gradilišta je od 70 do 100 metara. Projektna dokumentacija je urađena, ali problem može da predstavlja činjenica da je samo na delu oko Kruševca, završena eksproprijacija.

Lokalne građevinske firme sa nestrpljenjem očekuju početak radova na Moravskom koridoru.

– Početkom godine imali smo sastanak u vezi autoputa i zajedničkog nastupa i tu se stalo. Ne znamo dokle se stiglo. Građevinski sektor u Kruševcu je u teškoj situaciji, nema puno poslova, i angažovanje na Moravskom koridoru bi svima nama puno značilo. – ističe Miomir Božilović, vlasnik GP „Vlasinac Igda“.

U Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave kažu da je predugovor o izgradnji dva regionalna autoputa, Moravskog koridora i autoputa od Novog Sada do Rume sa tunelom kroz Frušku Goru, potpisan još krajem 2012. godine.

– Ministarstvo je 27. februara predalo predlog finalnog ugovora kineskoj firmi CRBC, a u prethodnom periodu intenzivno su vođeni sastanci sa kineskom stranom, u cilju usaglašavanja svih detalja kako bi ugovor bio najoptimalnije rešenje za Srbiju, i po pitanju cene i po pitanju kvaliteta puta i tehničkih uslova. Jedna od stvari na kojoj insisitira srpska strana jeste učešće domaćih građevinskih preduzeća, i to sa cenama približnim onima koje su ugovorene sa kompanijom CRBC. Takođe, insistiramo da učešće domaće građevinske operative bude minimum 45%. Očekujemo finalizaciju dogovora svakog dana, ali to ne zavisi samo od nas, već i od kineske kompanije. – navode u Ministarstvu regionalnog razvoja.

Put od Pojata do Preljine trebalo bi da bude završen za četiri godine i povezivaće koridore 10 i 11. Na ovom području živi više od pola miliona ljudi. Izgradnja puta je veoma zahtevna, jer će na koridoru biti 10 kilometara mostova, osam prelaza preko Zapadne Morave i više prolaza kroz brojne nasipe.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply