Molitveno i litijsko proslavljanje u Kruševcu

litija1

Eparhija kruševačka organizovala je povodom praznika Obrazenja Gospodnjeg i Svetog Vasilija Velikog Svenoćno bdenije.

litija1

Sa blagoslovom Episkopa kruševačkog Gospodina Davida, u čast praznika Obrezanja Gospodnjeg i Svetog Vasilija Velikog organizovano je Svenoćno bdenije.

U Crkvi Lazarici služeno je najpre Malo Večernje a u nastavku je organizovana svečana gradska Litija uz nošenje Kivota sa delom Moštiju Svetog Cara Lazara. Litija je prošla pored Spomenika Kosovskim junacima a Episkop kruševački Gospodin David blagoslovio žitelje Kruševca koji su se pridružili molitvenoj proslavi početka Novog godišnjeg kruga po julijanskom Kalendaru.

U Sabornoj Crkvi Svetog Đorđa služen je Akatist Svetom Caru Lazaru,a u nastavku je, uz učešće brojnog monaštva, sveštenstva i vernog naroda Eparhije kruševačke – služeno Svenoćno bdenije.

Molitveno svetosavsko sabranje krunisano je Svetom Arhijerejskom Liturgijom Svetog Vasilija Velikog, a u nastavku je održana zajednička Trpeza Ljubavi – Agape.

O smislu praznovanja Srpske Nove Godine govori Arhijerejski namesnik Lazarički sveštenik Dragi Veškovac:

– Mi ne želimo da ovo bude nekakva „luda noć“, kao ni ona pre 13 dana, već da bude blagoslovena noć, noć molitve, smirenja i ljubavi međusobne.

Sveta gora, Srpska, Ruska, Jerusalimska i Gruzijska pravoslavna crkva, početak nove julijanske godine obeležili služenjem molebana.

Najviše Beograđana je Pravoslavnu Novu godinu je dočekalo na platou ispred Hrama Svetog Save. U Hramu Svetog Save tradicionalno je služen moleban za predstojeću godinu, a ponoć je označio veliki vatromet. Veličanstvenom vatrometu prethodio je moleban za uspešnu i blagoslovenu Novu 2013. godinu koji je služio episkop hvostanski Atanasije. On je građanima čestitao Novu godinu i istakao da se „stara godina upokojila, ali da vreme nije stalo“.

Za Pravoslavnu crkvu i vernike danas je prvi dan Nove godine. Slavi se i obrezanje Isusa Hrista kao i Sveti Vasilije Veliki.Vasiljevdan ili Vasilica, u srpskom narodu Mali Božić, jedan je od najznačajnijih hrišćanskih praznika, a u kalendaru Srpske pravoslavne crkve upisan je crvenim slovima.

 

Tri praznika u jednom danu

Pravoslavne starokalendarske crkve 14. januara u jednom danu proslavljaju tri praznika: Obrezanje Isusa Hrista, spomen na svetog Vasilija Velikog i početak građanske (ne crkvene) Nove godine, prenosi Verska informativna agencija.

Osmog dana po rođenju, Hristos je po Mojsijevom zakonu, koji je važio za svu jevrejsku mušku decu, obrezan, pri tome je dobio ime Isus. To beleži jevađelista Luka.

Arhiepiskop grada Kesarije u Kapadokiji, Vasilije, nazvan Velikim, upokojio se na današnji dan, 379. godine, u 45. godini zemaljskog života. Njegove zasluge za Crkvu su brojne. U svoje vreme niko mu nije bio ravan po mudrosti. Smatra se učiteljem vascele Crkve, ocem istočnog monaštva, braniocem vere od jeretika.

On je sastavljač teksta liturgije, koja nosi njegovo ime. Sačuvana su mu skoro sva dela, koja je napisao. Kod Srba se slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan. Sveti Vasilije Veliki je slava srpskog monaštva.

Obeležava se i početak građanske godine po julijanskom kalendaru, dok crkvena, liturgijska godina počinje prvog dana septembra. Posle liturgije u crkvama se tim povodom služi blagodarenje za proteklu godinu, a ujedno i molitva za nastupajući godišnji krug. Moli se za mir, za stišavanje neprijateljstava, nemira i ratova, za čvrstu i nelicemernu ljubav, za sunčanu toplotu, plodonosnu rosu, umerene i zdrave vetrove.

Kod Srba se praznik naziva Malim Božićem i priprema se poseban kolač – vasilica. Kod Grka je sličan kolač nazvan „vasilopita“.

U srpskoj kneževini su u 19. veku ovoga dana održavane narodne skupštine, a u Hilandaru je običaj da biva godišnji sabor staraca.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply