Mobing u Rasinskom okrugu uzima maha

http://mobing.rs/images/articles/mobing.jpg

NAJVIŠE ZLOSTAVLJAJU ZAPOSLENE U JAVNOM SEKTORU – U Rasinskom okrugu sve više radnika odlučuje se da podnese tužbu protiv poslodavca zbog zlostavljanja na poslu. Najviše takvih slučajeva od početka godine registrovano je u javnom sektoru, obrazovovnim i zdravstvenim institucijama i javnim preduzećima.

http://mobing.rs/images/articles/mobing.jpg

 

Zoran Đokić, radnik Istorijskog arhiva, jedan je od onih koji su pre nekoliko meseci podneli tužbu protiv poslodavca zbog mobinga, a sudski proces je u toku.

– Već nekoliko godina trpim torturu na poslu. Promenjeno mi je radno mesto, pa sam postavljen za portira, iako sam radio na održavanju. Na sastancima, pred svim ostalim radnicima, bio sam izložen pretnjama da ću ostati bez posla, a morao sam da pišem i izjave, jer u vreme kontrole nisam bio na svojoj stolici, već nekoliko metara dalje. Ne dozvoljavaju mi da izađem sa posla i kada treba da odem u bolnicu. Konstantno sam izložen stresu i zato sam morao da podnesem tužbu. Pritisak trpe i moje kolege, ali ne smeju da tuže. – govori o svom slučaju Đokić.

Vladica Ćirković, bivši poverenik Sindikata Nezavisnost u JKP Kruševac, tvrdi da je već duže vreme izložen šikaniranju pretpostavljenih.

– Promenili su mi radno mesto i poslali da radim na groblju, iako prema Zakonu o radu godinu dana nakon prestanka funkcije ne mogu to da učine. Uručili su mi upozorenje pred otkaz zbog navodne štete koju sam naneo preduzeću. Nisam u mogućnosti da iskoristim zarađene dane i neiskorišćene dane od godišnjeg odmora. Više puta sam završavao u Hitnoj pomoći zbog zdravstvenih problema izazvanih stresom. – kaže Vladica, dodajući da je pored njega još dvoje radnika JKP Kruševac podnelo tužbe protiv rukovodilaca zbog mobinga.

U NVO „NO Mobbing“ kažu da su registrovali osam slučajeva mobinga iz Rasinskog okruga od početka godine, ne računajući Đokićev slučaj koji je evidentiran krajem 2012. godine.

– Pratimo njegov slučaj, kao i slučaj gospođe iz jedne obrazovne ustanove, jer su to sveži slučajevi, kao i jednu staru situaciju iz obrazovanja. Tokom prošle godine uspeli smo da okončamo jedan kompleksan slučaj iz Brusa, takođe iz obrazovne ustanove. Može se reći da je najviše poziva, što se tiče Rasinskog okruga, upravo od strane zaposlenih u obrazovanju i zdravstvu. – objašnjava Vera Kondić iz udruženja „NO Mobbing“, dodajući da sarađuju sa advokatima i lekarima iz Kruševca i okoline kako bi pomogli žrtvama mobinga.

 

Savez sindikata u Kruševcu nedavno je sproveo istraživanje na uzorku od 126 žena, i čak 46% ispitanica tvrdi da je diskriminisano na radnom mestu. Najčešće, u 37,9% slučajeva, su diskriminisane po osnovu rada.

Po rečima Vere Kondić u ovom trenutku u Srbiji je najveći problem to što postupke posredovanja u slučajevima zlostavljanja na radu, sprovode posrednici koji nisu edukovani. Prihvatajući da rade posao koji ne znaju, ovakvi posrednici nastavljaju mobing, produžavaju agoniju žrtava zlostavljanja na radu i neminovno ih uvode u sudske sporove koji ih koštaju finansijski, a pre svega psihološki i zdravstveno.

Izvor: 037 info net portal

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply