Mleko čiji uzorci pokazuju nedozvoljene količne aflatoksina se povlači iz prodaje

mleko

Dodatna ispitivanja ispravnosti mleka potvrdila su mogućnost prisustva aflatoksina iznad dozoljenih granica i sporni uzorci biće poslati na superanalizu u Holandiju, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

mleko

„Zbog različitih rezultata ispitanih uzoraka unutar istog mleka, Ministarstvo poljoprivrede će po preporuci Referentne laboratorije Evropske unije poslati sporne uzorke na superanalizu u Holandiju, u laboratoriju koja može sa preciznošću da utvrdi stvarni nivo aflatoksina M1 u mleku“, navelo je Ministarstvo.

Veterinarskoj inspekciji naloženo da povuče iz prometa mleko „čiji uzorci pokazuju mogućnost nedozvoljene količne aflatoksina, dok ne stignu rezultati superanalize iz Holandije“.

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede utvrdiće sa kojih farmi muznih krava potiče mleko čiji uzorci su pokazali povišen nivo aflatoksina i daće nalog za obustavu isporuke mleka s tih farmi.

„Zdravlje ljudi u Srbiji nije ugroženo konzumiranjem mleka koji je u rafovima prodavnica jer je nivo aflatoksina, iako u nekim uzorcima iznad dozvoljenih granica, daleko ispod koncentracija koje mogu izazvati bilo kakve zdravstvene probleme“, istaklo je Ministarstvo poljoprivrede.

U Srbiji je do 2010. godine dozvoljeno prisustvo aflatoksina u mleku bilo deset puta veće nego danas (0,5 umesto sadašnjih 0,05
mikrograma po kilogramu), što je standard koji u ovom trenutku važi u velikom broju država, uključujući i Sjedinjene Američke Države, podsetilo je Ministarstvo poljoprivrede.

U samo devet uzoraka sa liste od 35 uzoraka mleka, koju je danas na Tviteru postavio vojvođanski sekretar za poljioprivredu Goran Ješić, koncentracija aflatoksina niža je od najviše dozvoljene, dok je u pojedinim proizvodima, najčešće „Niške mlekare“, „Subotičke mlekare“, somborskog „Somoboleda“ i kragujevačkog „Meglea“, koncentracija ove kancerogene supstance čak i dvostruko veća od dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu.U pitanju su uglavnom sveža, pasterizovana mleka. Najviše koncentracija Aflatoksina M1 od 0,1 mikrograma po kilogramu zabeležena je u Svežem mleku od jednog litra, pasterizovanom i homogenizovanom sa 2,8 odsto mlečne masti Niške mlekare. Na kontrolisanom uzorku, takođe, nije bio ni uočljiv datum do kojeg je proizvod upotrebljiv.

Isto toliko je registrovano i kod „K plus“ svežeg mleka mlekare „Megle“. Problematično je i sveže mleko sa 1,6 odsto mlečne masti iz „Niške mlekare“, u kojem je registrovano 0,099 mikrograma po klogramu aflatoksina, koliko i u „Ella“ trajnom mleku „Subotičke mleklare“. U mleku proizvođača „SZR Sirela Maglić“, kao i u „Dukat“ svežem mleku sa 2,8 odsto mlečne masti, registrovano je 0,091 mikrograma aflatoksina.

Prema tabeli, analizirana su mleka proizvođača „Megle“ iz Kragujevca, Dana iz Vrbasa, „Somboled“ iz Sombora, „Imlek“ iz Beograda, „Niške mlekare“, „Subotičke mlekare“, „Sirele“ iz Maglića, „Mlečne industrija Stapar“ i „Šabačke mlekare“.

 

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply