Mlako je otrovno? Ili nije?!

mleko otrov

Prodaja mleka nije smanjena u kruševačkim trgovinama, ali su dve vrste, u kojima je pronađena viša koncentracija aflatoksina od dozvoljene, povučene iz frižidera

mleko otrov

Nedoumica koja ovih dana zaokuplja pažnju domaće javnosti je da li pijemo otrov umesto mleka i ko ima interes da plasira ili krije ovako ozbiljne podatke?! Nije teško uočiti da su, i u ovom slučaju, lobisti iznad države, koja, kao da nema stručne kadrove, a ni tehničke kapacitete da ispita ispravnost mleka na našem tržištu, već nezavisnu ekspertizu moraju da izvrše holandski toksikolozi.
A dok čekamo zvanične rezultate, narod je, najblaže rečeno, zbunjen nastalom situacijom.

Imam dvoje male dece. Jutros sam bacila šest litara mleka iz Niške mlekare, jer sam čula da nije ispravno i kupila sam dugotrajnu „kravicu“ – kaže naša sugrađanka.

Ljudi shvataju da cela priča ima drugu pozadinu. Koncentracije aflatoksina u mleku nisu opasne po zdravlje ljudi. Očigledno je u pitanju političko prepucavanje preko tuđih leđa – smatra direktor Niške mlekare, Zvezdan Gavrilović. – U našoj mlekari, od kako su plasirane ove informacije, promet je pao za oko 10 odsto.

U potrazi za odgovorom na pitanje da li je, od nastanka panike, smanjena prodaja mleka, posetili smo market „Oazu“.
Nije smanjena prodaja mleka, ali smo dve vrste povukli iz frižidera: Dukat i Megle – ističe šefica prodaje, Biljana Novović.

Aflatoksin se pojavio u kukuruzu u našoj zemlji prošle godine, a prema proceni stručnjaka oko 70 odsto roda je zatrovano. Odrasle osobe imaju visoku toleranciju na aflatoksine, ali u slučaju stalne izloženosti njegovom dejstvu povećava se i rizik po zdravlje, a najčešća bolest je rak jetre.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply