Mladjan Dinkić – Podrška državnim preduzećima

S

Opštinu Trstenik i pogone „Prve Petoletke“ obišli ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović, kao i predstavnici ministarstva odbrane i SDPR-a.

S

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović, juče su posetili Trstenik. Nakon sastanka sa opštinskim rukovodstvom, gosti su obišli „Prvu Petoletku „, gde su održali sastanak sa rukovodstvom kompanije. Prilikom obilaska pogona, ministar Dinkić je izjavio da će Vlada Srbije u naredne dve godine uložiti 11 miliona evra za nabavku opreme i povećanje proizvodnih kapaciteta, a time i veći izvoz. Ministarka Kalanović je istakla još jedan važan poduhvat za Pomoravlje, a to je početak izgradnje autoputra Pojate-Preljina u dužini od 110 km koji prolazi kroz tri grada Kruševac, Kraljevo i Čačak. Predsednik opštine Miroslav Aleksić i direktor „Prve Petoletke“ Ljubisav Panić, zahvalili su na podršci Vlade Srbije.

Ministar finansija i privrede Srbije Mladjan Dinkić izjavio je da je Vlada napravila plan podrške državnim preduzećima koja su u restrukturiranju, a koja imaju tržišnu perspektivu.

Dinkić je kazao da taj plan podrazumeva modernizaciju preduzeća, kako bi mogla da zadovolje potrebe na konkurentnom tržištu, odnosno da budu samoodrživa i zaposle radnike.

Vlada je napravila integralni program oporavka onih preduzeća u restrukturiranju koja imaju tržišnu perspektivu. U celoj Srbiji želimo da pomognemo da se kupuje nova oprema za fabrike koje mogu da proizvedu nešto što traži i domaće i strano tržšte„, rekao je Dinkić posle razgovora s poslovodstvom Prve petoletke, jedne od fabrika u kojoj će ovaj model biti primenjen.

On je kazao da se umesto klasičnih subvencija investira u opremu, odnosno da se sada primenjuje „kombinacija svih tehnika kako bi se došlo do novih radnih mesta“.

Dinkić je naveo i da jedan deo Petoletke može biti državna fabrika koja je izvozno orijentisana, drugi deo da radi za namensku proizvodnju, dok bi treći mogao biti ponudjen na prodaju.

Izvor: Radio televizija Krusevac

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply