Mladi inženjer čuva istoriju Kruševca!

Miloš čuva istoriju Čarapana – Dok traži posao u struci mladi inženjer počeo da istražuje prošlost svoje porodice i kruševačkog kraja. Prikuplja stara dokumenta, fotografije i zanimljive događaje. Pokrenuo fejsbuk-stranicu.

OTKAKO je diplomirao, Miloš Stojadinović (26), strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva, ne može da nađe posao za koji se školovao, ali je Kruševac dobio pravog istoričara lokalne prošlosti. Stojadinović je već šest godina najmlađi izučavalac kruševačkog kraja.

 

– Radim povremeno u perionici, a radio sam i u mlekari, na montiranju plastenika u Francuskoj od 2008. do sredine 2011. godine, ali nikada u struci – priča, za „Novosti“, Miloš Stojadinović. – Tako sam za svoju dušu počeo da izučavam lokalnu istoriju koje nema u zvaničnim naučnim udžbenicima.

Istoriju je Miloš zavoleo kao dete kada je učio stara imena ulica iz Plana grada. U šestom razredu osnovne škole počeo je da piše „Dogodilo se na današnji dan“. Neumorno je beležio u svesku po jedan događaj iz privatnog i javnog života. Tako je marta 2004. godine, kao trinaestogodišnjak ubeležio strašan pogrom Srba na Kosmetu, ali i doneo dečačku odluku da upiše Srednju mašinsku školu.

Boraveći u okolini Anžera u dolini Loare zaljubio se u srednjovekovne zamkove i činjenicu koliko Francuzi poštuju nacionalnu istoriju. Po povratku u Srbiju počeo je da istražuje najpre sopstvenu, porodičnu istoriju.

– Proučavao sam porodična stabla Stojadinovića i Vučkovića po majci, upoznao istorijat oba sela odakle potiču, Zdravinje i Pasjak, a onda posvetio i monografiju ovom drugom selu – otkriva nam Miloš.

– Jedan od sledećih poduhvata mi je monografija Zdravinja sa dr Draganom Đukićem. Istovremeno sam „rudario“ u Istorijskom arhivu, pročitao sam sve srpske novine od 1837. do 1919. godine, koje su na nekom mestu spominjale Kruševac, tako da imam i bogatu digitalnu kolekciju.

Miloš redovno čita knjige malobrojnih lokalnih istraživača, a, na njega lično, uticali su Buda Ilić i njegova „Istorija Kruševca od 1371. do 1941“, kao i Čedomir Marjanović koji se bavio periodima pre Drugog svetskog rata. Januara 2013. neumorni istraživač pokrenuo je jednu od najpopularnijih lokalnih fejsbuk-stranica „U Vremenu starog Kruševca“, a u saradnji sa mladima iz „Idejnet kluba“ nastavio rad na sajtu „Slike Kruševca“.

– Zahvaljujući brojnim kolekcionarima, pre svega dr Milutinu Tasiću i Slobodanu Nikoliću, sada imamo više od 2.000 starih fotografija i na stotine sjajnih priča iz lokalne prošlosti – ističe naš sagovornik.

PRECI BILI JUNACI

NAŠ istoričar uspeo je da spase od zaborava i porodičnu istoriju: objavu o demobilizaciji čukundede Dragomira Vučkovića iz 1919, kao i njegovu Albansku spomenicu iz 1921. godine, te radnu knjižicu pradede Ljubomira Stojadinovića iz Kraljevine Jugoslavije. Čuva i redak rečnik „Nemački za Srbe“, koji je pradeda Stanojlo Vučković dobio u logoru „Stalag 12 a“ u Limburgu, kao i dokument kojim ga američka vojska oslobađa 14. juna 1945.HAPŠENjE AKROBATE ALEKSIĆA

MILOŠ priprema i istoriju zanimljivih događaja kruševačke sredine u 19. i prvoj polovini 20. veka. Biće tu reči o dvoboju dvojice najboljih prijatelja na Trgu kosovskih junaka 1907. koji su imali „okršaj“ u pljuvanju.

– Istražiću i slučaj akrobate Dragoljuba Aleksića iz tridesetih godina 20. veka, koji je u tada glavnoj Knez Mihailovoj ulici razvukao žice spreman da vratolomijama zadivi narod, ali ga je zbog opasnosti za posmatrače uhapsio predsednik opštine Đorđe Drenovac.

Izvor: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:611355-Milos-cuva-istoriju-Carapana

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply