Ministar kulture posetio Kruševac

Ministar-Petkovic

Ministar kulture i informisanja Republike Srbije Bratislav Petković danas je tokom posete Kruševcu najavio podršku Ministarstva daljem razvoju ustanova kulture Grada Cara Lazara koji će – zbog bogate kulturne baštine – biti domaćin nacionalne proslave Vidovdana 2013.

Ministar-Petkovic

Posle prijema u Kabinetu gradonačelnika u Gradskom zdanju, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković je sa gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem obišao Dvorsku Crkvu Kneza Lazara i najavio podršku Ministarstva u freskopisanju Crkve i uređenja centralne staze pored Narodnog muzeja. Direktor Narodnog muzeja, Goran Vasić upoznao je ministra sa izvedenim radovima na rekonstrukciji zgrade Muzeja, kao i sa budućim planovima ove ustanove.

Kruševac će za Vidovdan 2013. biti domaćin nacionalne proslave najvećeg srpskog praznika, najavio je ministar Petković u izjavi za medije u Kruševačkom pozorištu, uz podršku osnivanju Dečjeg pozorišta i Parka glumaca. Upravnik Pozorišta Branislav Nedić predstavio je planove ove kuće za narednu pozorišnu sezonu i nove premijere.

„Izuzetno mi je drago što sam danas u prilici da lično upoznam ministra Bratislava Petkovića sa aktivnostima Kruševca na polju kulture. Ministar je mogao lično da se uveri da imamo dobre ideje, da imamo dobru infrastrukturu i da sa malo pomoći od strane Ministarstva možemo da realizujemo naše planove, tako da mi prija pohvala da je Kruševac i kulturološko srce Srbije, istakao je gradonačelnik Gašić.

Tokom boravka u Kruševcu ministar Petković posetio je i KCK i Bioskop Kruševac. Prilikom obilaska oba kruševačka bioskopa – „Kruševac“ i „Evropa“ direktor Kulturnog centra Kruševac mr Miroslav Smiljković sa saradnicima, u čijem sastavu posluju ove dve filmske dvorane, upoznao je ministra Petkovića sa problemima u funkcionisanju bioskopa. Tom prilikom je prezentovana i ideja da se bioskop „Evropa“ pretvori u Dečje pozorište, a da se bioskop „Kruševac“ modifikuje i tehnički opremi za projekcije najnovijih filmova u 3D projekciji.

„Mogu da kažem da sam zadovoljan današnjom posetom Kruševcu i da sam video da se ovde dosta radi na poboljšanju kulturnog života svih građana nekadašnjeg prestonog grada. Zajedničkim naporom Ministarstva i lokalne samouprave moramo pomoći da se što pre živopiše crkva Lazarica i da se sredi prilaz do ove svetinje. Vrlo rado ću predložiti na nekoj od narednih sednica da se kompletna Vlada Republike Srbije okupi 28. juna u Kruševcu i da ovde bude centralna proslava Vidovdana. Gradska uprava je fenomenalno sređena, tako da bi Vlada imala gde da održi i jednu sednicu. Takođe, sa gradonačelnikom Gašićem već sam, i pre ove posete, razgovarao o pomoći da Kruševac dobije jedan savremen bioskop, kako bi ovdašnje stanovništvo moglo da gleda najnovija filmska ostvarenja u 3D projekciji, tako da očekujem vrlo brzu realizaciju projekta. Naravno, Ministarstvo će pomoći da i najmlađi dobiju svoje pozorište“, rekao je ministar Bratislav Petković.

Ministar Petković je prisustvovao i kulturno-umetničkom programu KUD-a „14. oktobar“, i obećao pomoć članovima, koji su svetosavski ambasadori mira i kulture – da na leto otputuju u Čikago, gde je srpska dijaspora veoma jaka.

„Veoma sam zadovoljan onim što ste mi danas prezentirali, tako da javno mogu da vas pohvalim da ne zaostajete za profesionalnim društvima iz vaše branše“ rekao je Ministar.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply