Milutin Jeličić Jutka pravosnažno optužen, ali i dalje nije u zatvoru, ne zna se ni kada će završiti iza rešetaka!

ZAŠTO JUTKA JOŠ NIJE U ZATVORU? Predatoru iz Brusa presuda je potvrđena još pre mesec dana, a evo ko sada KOČI DA ODE IZA REŠETAKA

Milutin Jeličić Jutka dolazi na suđenje Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Milutin Jeličić Jutka, kojem je 3. novembra pravosnažno potvrđena presuda od tri meseca robije zbog nedozovoljenih polnih radnji, još je na slobodi, a kada će biti iza rešetaka, neizvesno je, jer sudovi ne daju konkretan odgovor i odgovornost prebacuju jedni na druge.

Tačno mesec dana prošlo je od kada je Viši sud u Kruševcu potvrdio presudu Osnovnog suda u slučaju protiv bivšeg predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića Jutke kojom je osuđen na kaznu zatvora od tri meseca. Stranke u postupku, okrivljeni, ali i njegova žrtva Marija Lukuć obavešteni su o odluci ove institucije. Međutim, četiri nedelje kasnije osuđeni seksualni prestupnik i dalje se nalazi na slobodi. A sudeći po odgovorima koje smo dobili od nadležnih institucija, mala je verovatnoća da će Jutka ove godine otići iza rešetaka.

Zašto?

„Blic“ je to pitanje postavio sudovima koji su vodili postupak i doneli presudu, međutim svi do jednog odgovornost svaljuju na onog ko je na nižoj instanci. Kruševački sudovi čije su sudije vodile proces ističu da to više nije u njihovoj nadležnosti, već suda koji je u mestu prebivališta osuđenika – suda u Brusu. A predsednica suda u Brusu je, kako smo ranije pisali, Jeičićeva bliska prijateljica. Suđenje je i izmešteno iz te institucije jer se sumnjalo da odluka neće moći da se donese bez političkog pritiska tada još uvek predsednika opštine.

Marija Lukić Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Marija Lukić

Krenimo redom. „Blic“ je pre tačno sedam dana uputio pitanja sudovima u Kruševcu, u kojem smo tražili odgovor na pitanje: „Kada će Milutin Jeličić Jutka biti poslat na izdržavanje kazne?“. Iz Osnovnog suda kratko su nam odgovorili da je „zakonom izričito propisano da je za upućivanje osuđenog na izvršenje kazne zatvora nadležan osnovni sud prema mestu prebivališta osuđenog u vreme kada je odluka kojom je kazna izrečena postala pravosnažna“, te da nam samim tim oni odgovor ne mogu dati, već da se obratimo sudu u Brusu.

Sličan odgovor dobili smo i od njihovih kolega koje su potvrdile presudu, iz Višeg suda u Kruševcu. Oni su nam naveli da je Osnovni sud u Kruševcu bio dužan da u roku od tri dana od kada je odluka postala izvršna, kolegama u Brusu dostave odluku.

– Sud koji je doneo prvostepenu odluku, ako nije nadležan za upućivanje osuđenog na izvršenje kazne zatvora, dužan je da izvršnu odluku sa podacima ličnosti osuđenog pribavljenih tokom krivičnog postupka, dostavi nadležnom sudu za upućivanje na izvršenje kazne u roku od tri dana od kada je odluka postala izvršna. Sud koji je nadležan za izvršenje kazne dužan je da u roku od 15 dana od prijema odluke uputi osuđenog na izvršenje kazne. (…) Nadležni sud za izvršenje kazne pismeno nalaže osuđenom da se određenog dana javi na izvršenje kazne zatvora i uz nalog se dostavlja obaveštenje kada osuđeni treba da se javi u zavod. Rok između prijema naloga i dalja javljanja ne može biti kraći od osam ni duži od 15 dana“, naveli su u Višem sudu u Kruševcu.

Dakle, iako zakon kaže tri plus 15 dana, a prošlo je mesec, od odluke o izvršenju, sudeći prema odgovoru Osnovnog suda u Brusu, ni traga ni glasa, jer kako navode, nije im još dostavljena presuda.

„Od strane Osnovnog suda Kruševac presuda kojom je Milutin Jeličić osuđen na kaznu zatvora još nije dostavljena sudu na izvršenje. Kad presuda bude dostavljena, započinje se postupak sa izvršenjem na način što je sud u Brusu dužan da u roku od 15 dana od prijema pravosnažne odluke uputi osuđenog na izdržavanje kazne“, navode u ovoj instituciji.

Podsećamo, prošle su pune dve godine od kako je Marija Lukić na Fejsbuku objavila deo od neverovatnih 15.000 gnusnih SMS-ova koje je tokom dve godine dobijala od svog nadređenog Milutina Jeličića.

„Ljubkam, želkammmmmm te, srceeeee. Kad ćemo se volkatiiii, već, veććć dve godine prođoše“, napisao je Jeličić u jednoj od poruka Mariji Lukić. Veoma često Jeličić je u prepisci koristio izraze poput „ljubkam“ i „volkam“.

„Ma, snaći ćeš se ti. Ne sumnjam ja u tebe. Lepa si, zgodna si. Ako treba seks zbog posla da niko ne zna, ako ti traži neki privatnik, što da ne i ja da sam žensko, prihvatio bih“, napisao je Jutka jednom prilikom.

Lukićeva je ćutala u početku misleći da će prestati da je uznemirava, a kako se to nije dogodilo, odlučila je da poruke objavi na svom Fejsbuk profilu. Nakon toga, u centru Brusa presreli su je Jutkini ljudi koji su je uveli u kafić, dali joj laptop i naterali je da to izbriše. Iako je to uradila, pretnje su se nastavile, pa je svoju priču podelila s „Blicom“.

Optužnica samo u slučaju Lukić

Podsetimo, posle Marije Lukić, našem listu su se javile i Snežana Bojić, Sandra Milanović i Daniela Vukajlović. Iako su sve imale slične ili iste poruke kao i Marija, procena tužilaštva je bila da to nije dovoljno za podizanje optužnice, odnosno da su ga kasno prijavile. U julu 2018. godine podignuta je optužnica protiv Jutke, ali samo u slučaju Marije Lukić. Jutka je, da podsetimo, bio skoro 20 godina na čelu Brusa, a u međuvremenu je izgubio na lokalnim izborima.

Izvor: Blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/hronika/zasto-jutka-jos-nije-u-zatvoru-predatoru-iz-brusa-presuda-je-potvrdena-jos-pre-mesec/3jbz4dc

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply