Miloš Nenezić, direktor Trajala: Gumarska industrija u Srbiji po rastu odmah posle IT sektora

Direktor Trajala: Srpska gumarska industrija po rastu odmah iza IT

Gumarska industrija u Srbiji ima visoku stopu rasta. U poslednje tri godine stopa rasta gumarske industrije je odmah iza stope rasta informaciono komunikacionih tehnologija, kazao je generalni direktor Trajal korporacije u Kruševcu i predsednik Grupacije proizvođača gume i gumarskih proizvoda, Miloš Nenezić.

On je kazao i da je srpsko gumarstvo značajno i na svetskom nivou u odnosu na veličinu zemlje.

Postajemo procentualno vidljivi i po tonama i po broju komada i vrednosno u ukupnoj proizvodnji pneumatika na svetskom nivou“, precizirao je Nenezić, a prenosi portal Kruševacgrad.rs.

„Srbija je u ovom trenutku izuzetno atraktivna destinacija za strane investitore jer ovde se sa relativno jeftinom, a edukovanom  radnom  snagom i dobrim kadrovima i relativno jeftinim troškovima proizvodnje može napraviti fabrika koja će prizvoditi kvalitetan proizvod po relativno niskoj ceni koštanja, a koji može da se, bez nekih posebnih carinskih barijera, izvozi u većinu zemalja sveta“, rekao je Miloš Nenezić koji je i predsednik Grupacije proizvođača gume i gumarskih proizvoda.

On je kazao da je za Kruševac naročito važno što Kuper završava svoji investiciju u Trajal od 250 miliona evra, i da će biti zaposleno dodatnih 300 radnika.

Direktor Trajala podsetio je i da se očekuje odluka o dolasku japanske fabrike ToyoTires u Srbiju, kao i na investiciju kineske kompanije za proizvodnju guma Šangdong Linglong u Zrenjaninu.

Ipak, deo javnosti je, barem što se tiče Šangdong Linglonga, izrazila je zabrinutost , jer joj je Grad Zrenjanin poklonio ogromnu površinu obradivog zemljišta, gde je započeta gradnja fabričke hale, bez studije o uticaju na životnu sredinu. Fabrika će se graditi u žitnici Srbije.

Od stranih proizvođača guma, u Srbiji posluje i francuski Mišelin, koji je privatizovao fabruku automobilskih guma Tigar u Pirotu.

Izvor: Nova ekonomija.rs

Link: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/direktor-trajala-srpska-gumarska-industrija-po-rastu-odmah-iza-it

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply