Milijardu dinara šteta od poplava u Rasinskom okrugu

Na području Kruševca, Trstenika i Varvarina šteta od poplava procenjuje se na 954 miliona dinara, saopštile su gradske komisije za procenu štete u tim lokalnim samoupravama.

Podaci pokazuju da je na tom području voda ušla u oko 450 stambenih objekata, poplavila oko 6.000 hektara oranica i oštetila brojne puteve.

Samo na području Kruševca šteta od polava je oko 160 miliona dinara.

Poljoprivredno zemljište i poljoprivredne kulture su u Kruševcu pretrpreli štetu od skoro 98 miliona dinara, a pod vodom je bilo oko 850 hektara oranica.

Šteta na infrastrukturnim objektima procenjena je na oko 60 miliona dinara, a u domaćinstvima, stambenim i poslovnim objektima oko 3,8 miliona dinara. Pored toga stradali su opštinski i nekategorisani putevi na dvadesetak lokacija, oštećena su dva mosta, uništeni potporni zidovi u slivovima više seoskih reka.

U Trsteniku ukupna šteta od poplava je 545 miliona dinara, od čega je oko 400 miliona dinara šteta pričinjena u poljoprivredi, a štetu od 85 miliona dinara pretrpelo je izvorište sa koga se grad snabdeva vodom.

Ta opština, kako je ranije saopšteno, od Republike zatražiće pomoć u izgradnji izvorišta, a reč je o poslu koji nije moguće brzo uraditi i za uspostavljanje normalnog vodosnabdevanja će biti potrebno nekoliko meseci.

Na području opštine Varvarin poplave su, prema proceni gradske komisije, pričinile štetu od oko 248 miliona dinara.

– Pod vodom je bilo više od 2.200 hektara zemljišta, poljoprivreda je pretrpela štetu od 195 miliona dinara, stambeni objekti 25 miliona, poslovni 20 miliona dinara, dok je šteta na infrastrukturi procenjena na oko osam miliona dinara – rekao je agenciji Beta predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković.

Najveća šteta je pričinjena u Obrežu, gde se nalazi skoro svih 300 kuća koje su bile zahvaćene poplavom, dok su se pod vodom se našle oranice u još 15 naseljenih mesta koja pripadaju toj opštini.

Većina ljudi, nakon što je obavljena dezinfekcija, vratila se u svoje domove, a prema Milenkovićevim navodima šest kuća nije za stanovanje.

– Većina tih ljudi je smeštena kod rođaka, a jedna porodica je ostala u hotelu u Katunu. Opština može da pomogne u građevinskom materijalu, ali nemamo sredstva za gradnju novih kuća tako da očekujemo pomoć od Republike – rekao je Milenković.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply