Mesto za lopovluk – Pare potrošene, aerodrom nije sagrađen

aerodrom rosulje kod kruševca

Javno preduzeće Aerodrom „Rosulje“ kod Kruševca osamnaest godina posle svog osnivanja ne funkcioniše. Promenjeno je pet direktora, a i uredno trošen novac iz državnog budžeta

 

aerodrom rosulje kod kruševca

Od kako je 28. februara 1995. godine osnovano Javno preduzeće Aerodrom „Rosulje“, sa tog kruševačkog aerodroma nije poleteo nijedan avion, ali su zato uredno trošene pare iz budžeta. Promenjeno je pet direktora, a skoro 20 godina nije bilo dovoljno da grad i različita rukovodstva ovog preduzeća reše na prvom mestu neraščišćene imovinsko – pravne odnose i dobiju jedinstvenu građevinsku parcelu za potrebe aerodroma.

U Gradskoj upravi navode da posle ovoliko sredstava uloženih u prethodnih 10-12 godina „vraćanje nazad“ bilo bi apsolutno ekonomski neisplativo, tako da projekat mora da se kompletno završi. S druge strane, stari aerodrom na Košijskom polju, koji je praktično nebezbedan, biće preseljen, a Aero-klub ”Mihajlo Živić”, koji je na starom aerodromu bezmalo od 1925. godine, kada je kruševačkim avijatičarima zemljište poklonio kralj Aleksandar Karađorđević, biće preseljen na novu lokaciju.

– Ulaganja u Aerodrom „Rosulje“ su sigurno isplativa, jer sa preseljenjem aerodroma na novu lokaciju oslobađamo zemljište površine gotovo 50 hektara, čija je tržišna vrednost kao gradskog građevinskog zemljišta oko 25.000.000 evra – navodi gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić.

Svake godine Skupština je usvajala izveštaje o poslovanju JP Aerodrom „Rosulje“, jer je, kako nam je rečeno u Gradskoj upravi „preduzeće poslovalo u skladu sa programom poslovanja, koji donosi Skupština“. Od 1995. godine pa do 1999. godine, prema informacijama do koji su došle „Novosti“, pripremana je dokumentacija. Potom se praktično ništa nije radilo do 2005. godine, a od 2006. godine započelo se sa eksproprijacijom. U naredne tri godine rađen je administrativni prenos. Oko 90 privatnih vlasnika imalo je zemljište na Aerodromu.

 

– Nerešeni imovinsko–pravni odnosi su bili glavna kočnica da aerodrom proradi – iznosi za „Novosti“ Milivoje Jevremović, direktor JP Aerodrom „Rosulje“ od jula 2012. – Problem je što za sve te godine nismo dobili nijednu građevinsku parcelu.

Za deo zemljišta u društvenoj svojini rađen je administrativni prenos, za ostatak – eksproprijacija. Neefikasni procesi i zakoni, promena granica katastarske opštine, pogrešno upisivanje parcela u katastar, propuštanje rokova za konverziju zemlje, sudski procesi, uticali su na to da se procedura otegne skoro unedogled. Skoro svaka vlast je u proteklih 18 godina obećavala oživljavanje aerodroma i „prizemljenje“ investitora. Kruševljani su godinama govorili da grad ima direktora aerodroma, a nema aerodroma.

Direktor Jevremović kaže da veruje da će se do kraja godine dovršiti imovinsko-pravna storija. Kaže i da je optimista.

– Do kraja godine može da se formira jedinstvena građevinska parcela, da se uradi situacioni plan, da se obezbedi lokacijska dozvola, dozvola za pristupni put, da se asfaltira 340 metara pristupnog puta – iznosi direktor. – Potrebno je i da se prilagode postojeći projekti zakonu o gradnji, jer neki su u međuvremenu zastareli.

Oko 5,7 miliona dinara koštala je izgradnja prilaznog puta sa dokumentacijom, koji tek treba da se asfaltira, 295.000 dinara iznosila je izrada planske dokumentacije… JP ima dva zaposlena lica, direktora i knjigovođu. Prema podacima koje smo dobili u Gradskoj upravi, „na plate direktora preduzeća u 2012. godini potrošen je 1.653.491 dinar“, dok „predsednici i članovi upravnih i nadzornih odbora ne dobijaju nadoknadu“.

Odlukom o budžetu za 2013. godinu planirano je da aerodrom dobije novih 12,05 miliona dinara. Nadležni veruju da će aerodrom koji trenutno ne ostavruje sopstvene prihode već se finansira 100 odsto iz sredstava budžeta grada konačno početi da se isplaćuje, u prvom redu kroz nadoknadu na ime starog aerodroma, a onda i kroz oživljavanje novog, koji bi pored budućeg Moravskog koridora i železnice mogao da oživi kruševački kraj.

 

GDE SU OTIŠLE PARE

Prošle godine isplaćena je naknada za eksproprisano zemljište u iznosu od 876.510 dinara. Uknjiženo je šest parcela ukupne površine 0,50,43 hektara tako da više nema otkupljenih, a neuknjiženih parcela. Za uknjiženje je izdvojeno ukupno 67.955 dinara. U 2013. planirani su revizija projekta Izmena i dopuna glavnog projekta poletno – sletne staze, rulnih staza i stajanke (300.000 dinara), asfaltiranje sa ugradnjom ivičnjaka na pristupnom putu ukupne dužine od 340 metara sa osvetljenjem (6 miliona dinara), zemljani radovi na zaobilaznom putu oko aerodroma (2,7 miliona), izrada situacionog plana, građevinska dozvola (500.000 dinara).

 

PISTA IZNAD GRADA

Aerodrom „Rosulje“ nalazi se na oko 5,5 kilometara jugoistočno od centra Kruševca i zauzima površinu od 40,39 hektara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 235 metara, a poletno-sletna staza trebalo bi da bude na 60 metara većoj visini od grada. U poslednjem veku, bilo je po 98 vrednih dana bez magle u toku godine. Planirane su dve piste.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply