Mesec borbe protiv raka u Srbiji

mesec_borbe_-protiv_raka

U Srbiji se mart mesec obeležava kao Nacinalni mesec borbe protiv raka. Prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, u Rasinskom okirugu, od nekog oblika karcinoma, u proseku godišnje oboli hiljadu i sto, a umre oko 600 ljudi.

mesec_borbe_-protiv_raka

Stopa oboljevanja od malignih bolesti u Rasinskom okrugu, odgovara proseku oboljevanja u Centralnoj Srbiji, tako da se neki oblik malignog tumora, godišnje dijagnostikuje kog velikog broja osoba i u ženskoj i u muškoj populaciji. U 2012. godini, karcionom je dijagnostikovan kod hiljadu pacijenata, što je za 25 odsto više u odnosu na period pre deset godina.

Epidemiolog u Sektoru za hronične masovne nezarazne bolesti, dr Mirjana Avramović, navodi da je kod žena najčešći rak dojke, debelog creva, tela materice, pluća i grlića materice a kod muškaraca karcinom pluća, debelog creva, prostate, bešike, želuca i laringsa.

Statistički podaci govore da porast obiljevanja od malignih bolesti povlači i veću smrtnost, napominje dr Avramović. „U protekloj deceniji, smrtnost je u muškoj populaciji porasla za 11, a u ženskoj za 9 odsto.

Samo 10 odsto faktora rizika koji utiču na pojavu teških bolesti, može se pripisati naslednim genima, na koje ne možemo uticati. Ostale faktore upozoravaju stručnjaci, možemo kontrolisati pre svega izbegavanjem pušenja, alkohola, nepravilne ishrane, prekomernog izlaganja suncu i usvajanjem zdravih stilova života.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply