Mere štednje u Kruševcu

Mere Vlade 1 nn.jpg

Za razliku od republičkog javnog sektora, oporezivanje zaposlenih u Javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Kruševac obuhvatiće mali broj ljudi, budući da je njihova prosečna zarada tek nešto više od 35.000 dinara.

 

Mere Vlade 1 nn.jpg

Paket vladinih mera za stabilizaciju javnih finansija i oporavak privrede uštedeće znatna sredstva i na republičkom nivou i na lokalu. Mere će se odraziti i na standard građana: prema računicama Ministarstva finansija, potrošačka korpa mogla bi biti skuplja za 450 dinara.

Za razliku od  republičkog javnog sektora, oporezivanje zaposlenih  u Javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Kruševac obuhvatiće mali broj ljudi. Prosečna zarada koja je u avgustu iznosila 35.580 dinara, niža je za 9.000 dinara od republičkog proseka.

U preduzećima koja poput Gradske toplane cenom usluge, žele da zaštite potrošače, veći problem predstavljaće povećanje PDV a sa 8 na 10 odsto.

„Mi smo ove godine uspeli da se izborimo, da ne povećamo cenu grejanja zbog jeftinog uglja koji smo nabavili. S druge strane, imamo problem nenaplaćenog potraživanja i nismo u zavidnoj situaciji. Praktično iz naših sredstava sada treba da finansiramo PDV. Nadamo se da će Vlada na kraju godine analizirati, koja su to preduzeća koja pokušavaju nešto više da urade, kako bi opstala i poboljšala poslovanje. Da poštuju napore zaposlenih usmerene ka tome da ne žive od tuđe donacije i ne očekuju subvencije“, kaže direktor JP Toplana Dragan Azdejković.

PROČITAJ JOŠ:  Potpisan sporazum za izgradnju fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u Brusu i Blacu, kako se kanalizacija nebi više ulivala u jezero Ćelije odakle se Kruševac snabdeva pijaćom vodom

U Gradskoj upravi smatraju da će smanjenje subvencija naterati zaposlene u Javnom sektoru da se ponašaju u skladu sa pravilima tržišne ekonomije, odnosno da prihoduju ne oslanjajući se isključivo na pomoć osnivača.

Miroljub Ćosić, pomoćnik gradonačelnika za privredu kaže da su već dobili uputstva za izradu budžeta za 2014. godinu.

„Kroz transferna sredstva vidi se već sada da ćemo smanjiti subvencije. Da bi se te mere sprovele moraće da se donese novi set zakona“, kaže Ćosić.

Problem nezaposlenosti 16.000 ljudi, oživljavanje privrede i podsticanje razvoja privatnog sektora biće prioriteti u Kruševcu u narednom periodu. Bez obzira na to jedan od gorućih problema sa kojim će se Gradska Uprava u Kruševcu uskoro suočiti je smanjenje broja zaposlenih u Javnim preduzećima.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply