Medicinski radnici zainteresovani za posao u Nemačkoj

http://poslovi.infostud.com/info/opisi-zanimanja/files/zanimanje_42/medicina.jpg

Više od 50 medicinara u Rasinskom okrugu prijavilo se za posao u Nemačkoj u okviru programa Nacionalne službe za zapošljavanje.

http://poslovi.infostud.com/info/opisi-zanimanja/files/zanimanje_42/medicina.jpg

 

Kako posao mogu samo da sanjaju, odlazak u inostranstvo većina stručnjaka, medicinskih sestara i tehničara opšteg ili pedijatrijskog smera nameće se kao jedino rešenje.

Od 52 kandidata, njih trideset troje je ispunilo osnovne kriterijume za izbor, imali su odgovarajuću diplomu, sertifikat o znanju nemačkog jezika, položen stručni ispit, ističe, za „Novosti“, Predrag Makrović, direktor filijale NSZ u Kruševcu, gde se radila „predselekcija“.

Sa područja Rasinskog okruga ukupno je 11 lica pozvano na razgovor za posao, koji se obavljao od 18. do 22. marta, a do kraja aprila se očekuje potpisivanje ugovora.

Interesovanje ne čudi kada se zna da je na evidenciji Nacionalne službe čak 230 medicinskih sestara u Kruševcu, a u Rasinskom okrugu 352. Posla nema ni za 54 fizioterapeutske sestre iz Kruševca, a 67 iz okruga, kao i 36 ginekološko-akušerskih sestara, odnosno njih 56 iz okruga.

„Zaključili smo da je najveća prepreka bilo nepoznavanje nemačkog jezika, a drugo nepoložen stručni ispit“, napominje Marković.

Da je želja za poslom u Nemačkoj ogromna, pokazuje i interesovanje u školama za učenje stranih jezika.

U Medicinskoj srednjoj školi ističu da su upravo najpopularniji smerovi oni koji su i najtraženiji u Nemačkoj – medicinska sestra – tehničar (opšti smer) jedan je od traženijih.

Početna plata u Nemačkoj za medicinare je 1.900 evra bruto. Ako se zna da je prosečna plata u srpskim bolnicama i medicinskim službama od 30.000 do 35.000 dinara (bez dežurstava za praznike i noćnog rada), i novac je mnogima veliki motiv.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply