PRIČA o tri rođene sestre iz Kruševca, koje su požrtvovano kao medicinarke radile u epidemiji kovida 19, objavljene u „Novostima“, podigla je Srbiju na noge. Od tri junakinje, samo Katarina Nikolić (38), strukovni fizioterapeut, ima stalni posao, dok medicinska sestra Magdalena Šćekić (36) i radiolog Jelika Slavković (26) rade po ugovoru na određeno vreme. Bez obzira na to što joj ugovor ističe uskoro, Magdalena ne razmišlja da ode iz Srbije, iako su joj bila otvorena vrata za posao u Nemačkoj.Zatečene reakcijama javnosti, skromno podvlače da su bile jedne među mnogobrojnim kolegama u Kruševcu koje su nesebično pomagale pacijentima. Magdalena svedoči, za „Novosti“ koliko su njene kolege na Infektivnom odeljenju bile požrtvovane.

– Od januara sam radila u operacionoj sali na Hirurgiji, ali sam odmah prihvatila da se prebacim na Infektivno odeljenje – svedoči Magdalena. – Jedino sam bila u strahu zbog supruga, koji je pre tri godine preležao dve teže upale pluća. Zbog njega i dvojice sinova, od 13 i devet i po godina, znala sam da je izolacija pravo rešenje tokom vanrednog stanja. Uz pomoć kolega, naučila sam posao na Infektivnom odelenju. Nikome nije bilo lako, pa ni meni. Neke stvari iz medicine sam ponovo morala da učim.

Katarina, Magdalena i Jelika su poreklom iz Prizrena. Iako su veoma vezane za baku i deku, nisu ih videle dva meseca. Sve epidemiološke preporuke poštovane su u ovoj porodici, odakle su sestre nasledile častan odnos prema poslu, ali i patriotizam.

– Posle Srednje medicinske škole, 2004. radila sam u privatnoj ordinaciji, a posle po ugovoru u bolnici, ali kada sam ostala prvi put trudna 2007, ugovor mi nije bio produžen – priseća se Magdalena. – Od tada sam konkurisala više od 50 puta za oko 180 radnih mesta, ali nije vredelo. Tek sam u januaru pozvana da potpišem prvi ugovor na tri meseca, a drugi ugovor ističe 27. maja. Pre nekoliko godina završila sam A1 nivo nemačkog jezika i suprug Vučeta i ja smo imali mogućnosti da se odselimo u Nemačku, ali smo odustali. Jednostavno, volimo ovu zemlju, vezani smo za naše porodice. Rešili smo da ostanemo u Srbiji i da se borimo ovde.

Foto: Facebook lična arhiva

BAJKA O MAMI I DVE TETKE

MAGDALENIN mlađi sin napisao je 27. aprila domaći zadatak na temu „Moja bajka“. U njegovoj bajci, medicinari vode ljutu bitku protiv virusa korona. I onda na scenu stupaju neustrašive Magdalena, Katarina i Jelika (dečakova mama i dve tetke), koje oslobađaju ceo svet. „Spasle su sve obolele od korone i svi su živeli srećno“, završio je pismeni rad Magdalenin sin i dobio čistu peticu.

Izvor: Novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:865080-Vise-od-50-puta-konkurisala-je-za-180-radnih-mesta-borila-se-protiv-korone-i-ODBILA-posao-u-Nemackoj-Magdalena-i-njene-sestre-su-primer-medicinskih-radnika—heroja-a-zele-da-ostanu-u-Srbiji