Mariborski gimnayijalci posetili grad Kruševac

Gimnazija-Kruševac_Gimnazija-Maribor

Za učenike i profesore Druge mariborske Gimnazije u Skupštinskom zdanju organizovan prijem

Gimnazija-Kruševac_Gimnazija-Maribor

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić priredio je prijem u Mozaik sali gradskog zdanja za profesore i učenike Druge mariborske Gimnazije koji se tokom ove nedelje nalaze u uzvratnoj poseti kruševačkoj.

Nadam se da ćete iz Kruševca poneti lepe uspomene i da će se dugogodišnje prijateljstvo između gradova i škola nastaviti i u narednom periodu„, rekao je gradonačelnik Gašić.

Na tradicionalno dobrom gostoprimstvu, u ime gostiju iz Slovenije, zahvalio je zamenik direktora Mariborske gimnazije Saša Mikić. Reč je o deset godina dugoj saradnji slovenačkih i naših gimnazijalaca koja se realizuje putem razmene učenika i učešćem Kruševljana na Međunarodnom Spring festivalu.

Kruševačka Gimnazija ostvaruje saradnju sa Drugom gimnazijom u Mariboru (od 2006. god.), jednom od najboljih u Sloveniji po kriterijumima slovenačkog centra za evaluaciju. Poslednjih godina više naših učenika je nakon drugog razreda nastavilo školovanje u ovoj gimnaziji u Sloveniji na programu međunarodne mature. Svake godine naši učenici i profesori učestvuju na Međunarodnom Spring festivalu u Mariboru, koji okuplja učesnike iz petnaestak zemalja sveta.
Cilj Međunarodnog Spring festivala je razvijanje kreativnosti kod učenika, novih iskustava, kao i obilazak mesta koja još nisu videli. Odabrani učenici se posebno ističu u umetnosti, drami, novinarstvu, muzici, debati… ,učestvuju u u radu radionica iz različitih oblasti, i unapređuju i produbljuju razmenu iskustava sa decom iz drugačijeg kulturnog miljea, tradicionalnih okvira, drugačijeg načina razmišljanja.

PROČITAJ JOŠ:  Jednoglasnom odlukom, profesorka dr Radmila Maksimović dobitnica je Svetosavske nagrade Kulturnog centra Kruševac za 2021. godinu, žena koja je majka, doktorka, sportista, kulturni radnik, borac za očuvanje životne sredine nauka, zapaženu ulogu ima u mnogim poljima - prosvetni rad, sport, književno stvaralaštvo, promocija ekologije, širenje i negovanje svetosavlja uz poštovanje korena, porodice kao institucije, tradicije i nacionalnog identiteta

Školske 2008-2009. godine Spring festival je organizovala i uspešno realizovala i kruševačka Gimnazija, zahvaljujući ljubaznosti slovenačkih kolega koji su nam ukazali čast i poverenje za organizaciju ovakve manifestacije. Profesori su više puta bili gosti Gimnazije u Mariboru i neposredno, učestvujući u nastavi, stekli nova i razmenili sopstvena iskustva sa kolegama.

Svake godine obavlja se jednonedeljna razmena tridesetoro učenika iz Gimnazije sa vršnjacima iz Slovenije (zadnje dve godine je saradnja bila prekinuta), a današnja poseta je uzvratna.

Prijemu su prisustvovale i pomoćnice gradonačelnika za društvene delatnosti i ekologiju, održivi razvoj i energetiku Slobodanka Miladinović i Dragana Milićević.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply