Manastir u Đunisu – Na čudotvornom izvoru nadomak Kruševca slepi progledaju, nepokretni prohodaju a nemi progovore!

Pokrov Presvete Bogorodice u manastiru Presvete Bogorodice u Ðunisu

Na čudotvornom izvoru nadomak Kruševca slepi progledaju, nepokretni prohodaju a nemi progovore! (FOTO) – Navodno se Bogorodica prikazala trinaestogodišnjoj devojčici, pred kojom se tada otvorio izvor

Pokrov Presvete Bogorodice u manastiru Presvete Bogorodice u Ðunisu

 

 

Ženski manastir Đunis, koji je prema legendi nastao na mestu izvora svete vode i prikazanja Majke Božje, dobro je poznat među vernicima.

U istoimenom selu, na području grada Kruševca, ovo mesto hodočašća zaslužno je što su se, nakon što su otpili vode, nepokretni prohodali, slepi progledali, a nemi progovorili.

– Predanje o čudotvornoj vodi manastira Đunis potiče još iz 1898. godine. U njemu se kaže da se Bogorodica prikazala trinaestogodišnjoj devojčici, pred kojom se tada otvorio izvor. Majka Božija ga je blagoslovila i prorekla da će lečiti bolesne – navode meštani.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Oni veruju da je Majka Božja tada kazala devojčici da prenese seljanima da na tom mestu podignu crkvu, a da bi označila tačno mesto gradnje, bacila je krčag vode na kamen, koji se, po legendi i svedočenju starijih sestara iz manastira, tokom vremena uvećava i sada se nalazi u maloj crkvi, prvobitno crkvi brvnari, podignutoj 1934. godine.

PROČITAJ JOŠ:  Meštani se pobunili protiv kamenoloma firme Kruševac put tvrdeći da nemaju dozvolu za eksploataciju kamena, iz firme demantuju

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ovaj manastir sa Crkvom Pokrova Presvete Bogorodice osvetio je i patrijarh srpski Pavle.

Takođe, svake godine 14. oktobra, kada se slavi praznik Pokrov Presvete Bogorodice, u manastir Đunis slije se i po nekoliko hiljada vernika, koji žele da prisustvuju bdenju i jutarnjoj liturgiji.

Izvor: Telegraf.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply