Maketa aviona “mig21” u Kruševcu

Maketa aviona “mig21” koja je postavljena kao muzejski eksponat u Kruševcu jedan je od 50 vazduhoplova koji su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dodelili lokalnim samoupravama, školama, aero- klubovima i drugim organizacijama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 

 

Reč je o vazduhoplovima kojima je istekao vek upotrebe i koji se nalaze u statusu „suvišan za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane povodom napisa u pojedinim medijima, prenosi Tanjug.

„Ukazujemo i na činjenicu da su sve odluke nadležnih organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da se jedan od suvišnih aviona prevede u muzejski eksponat i dodeli gradu Kruševcu na čuvanje i korišćenje, na zahtev lokalne samouprave, dostupne u Muzeju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. Javnosti se predočavaju tek posle smene prethodnog rukovodstva i to na način koji navodnom ekskluzivnošću skreće pažnju sa činjenica i prave istine o postavljanju makete aviona u Kruševcu“, navodi se u saopštenju.

Lokalna samouprava grada Kruševca se još 2012. godine, kada je gradonačelnik bio Bratislav Gašić, obratila Ministarstvu odbrane zahtevom za dodelu rashodovanog aviona u cilju negovanja tradicija Vojske Srbije i poštovanja žrtava palih za slobodu.

Razmatrajući zahtev lokalne samouprave grada Kruševca i imajući u vidu da postoji određen broj suvišnih aviona „mig21“ koji su duže vremena u statusu prodaje, nadležne organizacione jedinice Ministarstva odbrane i Vojske Srbije donele su odluku da se jedan od suvišnih aviona dodeli gradu Kruševcu na čuvanje i korišćenje.

Rešenjem nadležnog organa Ministarstva odbrane definisano je da se avion „mig21“ prevede u muzejski eksponat, što podrazumeva demontiranje motora, unutrašnjih agregata i opreme, farbanje, označavanje i dodeli Muzeju Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva u skladu sa propisanom procedurom.

Ovako pripremljeni eksponat ugovorom je privremeno dodeljen gradu Kruševcu na čuvanje i korišćenje, ali ostaje u vlasništvu Muzeja JRV.

Troškove prevođenja rashodovanog aviona u muzejski eksponat, transporta eksponata do Kruševca i postavljanja aviona na postament, u iznosu od oko 1.200.000 dinara, snosila je lokalna samouprava grada Kruševca, bez angažovanja finansijskih sredstava Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane napominje da Muzej JRV ima ugovornu obavezu da periodično kontroliše stanje eksponata, a u slučaju da se ustanovi da čuvalac ne poštuje odredbe ugovora o održavanju i zaštiti, eksponat će biti vraćen u muzej o trošku grada Kruševca.

Ove odredbe su važne zbog toga što su pojedine lokalne samouprave, škole i druge organizacije dobijale rashodovane aviona na čuvanje, ali nisu se adekvatno odnosile prema dodeljenim sredstvima i ona su postala zapuštena i neprimerenog izgleda.

„Zbog toga je odlučeno da se avion ne dodeljuje gradu Kruševcu na čuvanje trajno, već privremeno. Vreme trajanja čuvanja biće sve dok korisnik pravilno održava i obezbeđuje dodeljeno sredstvo“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

Bez komentara

– U normalnim okolnostima avion bi, u slučaju dotrajalosti, išao na furdu, gde bi se u Sabirno-prodajnom centru obavile procena i priprema za prodaju – kaže on. Na kraju se u celu akciju lično uključio i Gašić, koji je tada već bio na mestu ministra, i to tako što je naložio Komandi vazduhoplovstva da, bez nadoknade, postavi avion u Kruševcu.
Ovim povodom, nismo uspeli da dobijemo komentar od Gašića i ministarstva.

Aleksandar Radić
„MIG“ MOGAO DA LETI JOŠ 10 GODINA

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da je Gašić, nakon imenovanja za ministra odbrane, zbog pristojnosti morao da odustane od svog zahteva za postavljanje aviona u Kruševcu:
– Taj avion sada tamo stoji kao neka vrsta spomenika nekom našem ludilu i destruktivnosti prema ratnom vazduhoplovstvu. Našim „migovima 21 bis“ je istekao propisani životni vek, ali je postojala mogućnost da se produži. Tako je i taj „mig“, koji je postavljen u Kruševcu, mogao da se remontuje i bude u upotrebi još 10 godina.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply