Lokalni mediji pred gašenjem!

Soba za montažu u RTV Trstenik

Mnoga lokalna glasila u Rasinskom okrugu u iščekivanju novog zakona. Vlast rešena da izađe iz vlasništva. Zaposleni u strahu od otkaza.

 Soba za montažu u RTV Trstenik

Lokalni mediji u Rasinskom okrugu čekaju novi zakon i Medijsku strategiju kako bi znali svoju konačnu sudbinu. Radnici ovdašnjih medija smatraju da osnova za opstanak ima i da bi bez njih najviše ostali uskraćeni gledaoci.

U Radio-televiziji Kruševac, koja se vidi i dalje od Rasinskog okruga, ističu da se svaka medijska privatizacija završila loše. Upozoravaju da su lokalni emiteri isključeni iz procesa odlučivanja o ovoj važnoj temi, koja se dobrim delom njih i tiče. Od 97 zaposlenih, većina prima minimalnu zaradu.

– Nije tačno da zemlje EU ne znaju za termin regionalnih javnih servisa, budući da ih samo u Austriji ima devet, a u Norveškoj 16 – kaže Ivan Rizinger, glavni urednik RTK, osnovane 1991. godine.

I pored maksimalne zarade na markentingu u aktuelnoj privrednoj situaciji, sami teško mogu da opstanu.

– Imamo višak radnika, a nemamo svoj prostor, tako da je veliko pitanje koliko smo interesantni za privatizaciju. Ipak, uspevamo da održimo informativni program sa važnim temama za lokalnu zajednicu, a dnevno imamo dve – tri autorske emisije.

Gradonačelnik Bratislav Gašić kaže za „Novosti“ da grad neće podržati nijednu nameru, ideju ili projekat koji nije u skladu sa državnom politikom, u ovom slučaju donošenje zakona kojim se eliminišu vladajuće političke strukture iz vlasništva medija.

– Ovaj potez smatram krajnje primerenim, potrebnim i po konsekvencama koje će uslediti društveno pozitivnim, jer se tokom prethodne četiri godine, model regionalnog javnog servisa pokazao kao krajnje utopistički – kaže gradonačelnik, koji kao najoptimalniji model funkcionisanja lokalnih televizija vidi konzorcijum radnika. On kaže da bi grad mogao da pomogne u vezi sa prostorom.

Protiv privatizacije su i na RTV Trstenik, gde rade 32 zaposlena.

– Ne mislim da privatizacija garantuje objektivno informisanje – navodi Jovan Marinković, direktor RTV Trstenik. – Verujem da je opštini u interesu da ima javni servis i da ga delom finansijski pomaže. Zasad, imaju razumevanja.

Konačan stav države prema lokalnim medijima čekaju i na RTV Brus i na Radiju Ćićevac, sa devetoro stalno zaposlenih.

– Traži se model funkcionisanja, budući da je najavljeno da status javnog preduzeća neće biti moguć, a gledaocima smo sigurno važni, jer im je televizijski program sa lokalnim temama na raspolaganju od 10 do 22 sata, dok je radno vreme radija non-stop.

Kad je reč o Aleksandrovcu, opština odnedavno finansira „Župske novine„. Ovaj gradić i Varvarin nemaju svoje televizije, ali imaju jasan stav: medije ne bi trebalo da kontroliše nijedna vlast.

– To je jedini način da mediji u većoj meri budu nezavisni, i da se oslobode onih koji su zahvaljujući partijskim vezama zalutali u novinarske vode – isitče Gvozden Zdravić, vlasnik i glavni urednik regionalnih novina „Rasina pres“, koje se distribuiraju u Rasinskom, Raškom i Pomoravskom okrugu.

– Iako vlastodršcima na lokalu ne odgovara puna privatizacija medija, ona bi u velikoj meri rasteretila budžete.

BUDžET

GRAD Kruševac izdvaja 37 miliona dinara za medije, Trstenik medije pomaže sa 27 miliona dinara, dok je iz budžeta za RTV Brus izdvojeno 17 miliona dinara.

VESTI SA INTERNETA

Meštani Rasinskog okruga sve više se okreću internet medijima, a glavne informacije čitaju na „on-lajn“ izdanjima nacionalne štampe, nacionalnih televizija, kao i na „Fejsbuku“.

Izvor: Novosti

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply