Lokalna vlast ne želi da finansira rad SOS telefona i Centra za decu i mlade u riziku

Zbog odbijanja lokalnih vlasti da finansiraju SOS telefon, Pravno savetovalište i Centar za decu i mlade u riziku, funkcionisanje ovih projekata je dovedeno u pitanje. SOS telefon pruža pomoć ženama jednom sedmično, na volonterskoj bazi, dok je Centar privremeno obezbedio sredstva od donatora.

Grad Kruševac u ovom trenutku Udruženju žena „Peščanik“ za rad SOS telefona i Pravnog savetovališta duguje 630.000 dinara iz 2011.godine.

– Još uvek nismo dobili novac uprkos obećanju gradonačelnika datom letos da će novac biti uplaćen posle rebalansa budžeta. Rebalans je usvojen, ali novac nije stigao. Bez obzira što nemamo finansijsku podršku nismo prestali sa radom. Nekoliko aktivistkinja, konsultantkinja nekadašnjeg SOS telefona, dežura u prostorijama „Peščanika“ svake subote od 11 do 14 časova i obezbeđuje putem ličnog kontakta podršku i informacije ženama koje nam se obrate. – objašnjava Snežana Jakovljević iz Udruženja žena „Peščanik“.

U okviru projekta „SOS za SOS“ Autonomnog ženskog centra i Mreže žena protiv muškog nasilja u Srbiji „Peščanik“ je napravio istraživanje koje je pokazalo da postojanje SOS telefona većina Kruševljanki doživljava kao vid neophodne podrške ženama žrtvama nasilja. Rezultati istraživanja su poslati gradskoj upravi.

Ozbiljno je ugrožena i budućnost Centra za dnevni boravak dece i mlade u riziku. Usluga koja mladima sa problematičnim ponašanjem pruža besplatan sociopsihološki i pedagoški tretman stručnjaka krajem 2011. godine ostala je bez finansijske podrške grada, ali će nastaviti rad zahvaljujući donaciji kompanije NBG Lizing.

– Obraćali smo se lokalnoj samoupravi u više navrata, tražeći da se izjasne zašto su prekinuli da finansiraju uslugu koja je skupštinskom odlukom propisana kao pravo iz socijalne zaštite i koja se već tri godine uspešno realizuje u Kruševcu, ali do danas nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju, niti konkretnu podršku. Zahvaljujući kompaniji NBG Lizing, Centar je u mogućnosti da 2013. godinu započne radno, ali ukoliko grad trajno ne reši problem finansiranja, bojim se da će se Centar ponovo naći pred gašenjem. – priča Radomir Jevtić, predsednik udruženja „Korak napred“ i rukovodilac Centra.

Do sada je kroz programe dnevnog boravka prošlo 72 korisnika, od kojih je 23 uključeno u 2012. godini, i sa preko 420 intervencija u protekloj godini.

U lokalnoj samoupravi kažu da SOS radi u gradskom Kol centru, te da grad ne može finansirati projekte „za koje je Evropska Unija izgubila interes“.

– Grad nikada nije finansirao te projekte 100%, već kroz obezbeđivanje prostora, plaćanje struje i grejanja. Sada se od nas traži da kompletno pokrijemo troškove. Veliki broj ljudi koji je angažovan na projektima radi u javnim preduzećima i koristi resurse grada za svoje poslove. – kaže Bratislav Gašić, gradonačelnik Kruševca.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply