Loš kvalitet vode u Rasini i Zapadnoj Moravi, bez komentara o reci Blatašnici koja se uliva u jezero Ćelije odakle se Kruševac snabdeva vodom!

Blatašnica reka

Loš kvalitet vode u Rasini i Zapadnoj Moravi, nema života u reci-kanalizaciji Blatašnici, koja se uliva u Ćelije odakle se Kruševac snabdeva vodom  – Grad Kruševac leži na dve reke, Zapadnoj Moravi i Rasini. Iako je to na prvi pogled, tokom leta posebno, velika privilegija, Kruševljanima se NE savetuje kupanje u njima.

Blatašnica reka

Od aprila do novembra, jednom mesečno, ekipa Zavoda za javno zdravlje, po nalogu kruševačke Gadske uprave, uzorkuje vodu iz reke Rasine. Redovnim kontrolama podležu i njene pritoke.

„Ove godine se radi na deset mesta, od Majdeva pa do uliva reke u Moravu. Rezultati su promenljivi. Jednog meseca voda ovde kraj crkve bude u drugoj, narednog u četvrtoj kategoriji. Nema stalni kvalitet. U letnjem periodu mikrobiološko opterećenje je stalno prisutno. Iskaču i hemijski parametri od meseca do meseca. Sam kvalitet nije za kupanje. Onima koji to čine, bez obzira na našu preporuku, savetujemo da se obavezno nakon izlaska tuširaju čistom vodom i da glavu ne potapaju. Posebno savetujemo da kupanje izbegavaju mala deca, bolesnici i trudnice“, kaže dr Vesna Marić, Zavod za javno zdravlje Kruševac.

Uprkos tome, čitavog leta, na tri kupališta čije uređenje Kruševljani decenijama iščekuju, posetilaca ne manjka. Starijih više nego mladih. Na obali Rasine kraj crkve Pokrova Presvete Bogorodice, baka Mira je sa unukom ovoga leta jedan od najredovnijih posetilaca.

„Dolazili smo svakodnevno dok je bilo jako sunce. Da se osvežimo i rashladimo. Mislim da je voda dobra za kupanje,a svi kažu da je kvalitetna i za išijas i reumu.“

„Ja sam to slušajući počela češće da dolazim pošto me ramena bole. I zaista, jedno četiri dana uzastopce sam bila i evo ja rame ne osetim“ , kaže frizerka Duška.

Za razliku od Rasine, koja Kruševljanima uprkos niskom vodostaju pruža odlično osveženje, na obalama Zapadne Morave, u koju se uliva, plivača gotovo da nema. Ove godine nije u programu kontrole Zavoda za javno zdravlje, ali jeste kod Viktorovih čuvara prirode-članova ekološkog
pokreta „Bela breza“ iz Kruševca. Godinama unazad , početkom juna, na Svetski dan životne sredine, a u okviru projekta Zelene liste Srbije oni na Moravi organizuju Eko dan.

„Radili smo fizičko-hemijske osobine vode. Kontrolisali  smo i prisustvo amonijaka, nitrita, karbonata, sulfat. Generalno ove godine možemo biti zadovoljni. Pronašli smo , što je za očekivati, prisustvo svih ovih jedinjenja u tragovima, ali manje nego inače. Najviše ima azotnih jedinjenja. To je posledica velikog broja septičkih jama, stočnih farmi, ali i posledica primena veštačkih đubriva. Ne treba zaboraviti da sve ono što ne ode u zemlju dođe u reku, naročito kada su bujice i velike kiše. Sad je vodostaj reke mnogo manji nego pre mesec dana i sigurno da bi voda bila lošijeg kvaliteta. Na osnovu ranijih naših ispitivanja količine organskih primesa, Zapadna Morava spada u vode druge kategorije. Što i nije tako loše. Poslednja mikrobiološka analiza pokazala je neispravnost u priobalnom delu, tamo gde se izliva fekalna kanalizacija. Uglavnom sugrađani to znaju, izbegavaju takva mesta, mada generalno smatram da u Zapadnoj Moravi ne bi trebalo da se kupa“, kaže Vesna Nenadović, Ekološko udruženje „Bela breza“ Kruševac.

Zapadna Morava dugačka je 308 kilometara. Od izvora do ušća u Južnu, sa kojom stvori Veliku Moravu, u nju se uliva 85 pritoka, sa produktima gradova i naselja smeštenih duž njenih obala, što je čini jednom od naših najzagađenijih reka.

Da Zpadna Morava bude čistija nemerljiv doprinos grad Kruševac će dati izgradnjom kolektorske, kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Projekat vredan blizu 24 miliona evra čiji se završetak očekuje u naredne dve godine.

Fotografije reke Blatašnice koja se uliva u jezero Ćelije, odakle se Kruševac i pola Rasinskog okruga snabdeva vodom:

Blatašnica reka

 

Reka Blatašnica

 

Blatašnica i jezero Ćelije

 

Pritoka jezera Ćelije

 

Blatašnica kanalizacija

 

Blatašnica Rasina

 

Katastrofa Reka Blatašnica

 

Blatašnica, Blace

Rts.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply