LIKVIDACIJA: Fabrika ulja, Konfekcija „Zvezda“ i DIP „Savremeni dom“

Savremeni Dom Krusevac

SOCIJALNI PROGRAM ZA 350 RADNIKA – Tri kruševačka preduzeća, Fabrika ulja, konfekcija „Zvezda“ i DIP „Savremeni dom“, otići će u likvidaciju, a oko 350 radnika dobiće socijalni program, dogovoreno je na sastanku Saše Radulovića, ministra privrede u Vladi Srbije, i predstavnika kruševačkih firmi koje su u restrukturiranju. Ostala preduzeća imaju rok do kraja godine da urade realni bilans stanja kako bi se našlo rešenje za nagomilane dugove.

Savremeni Dom Krusevac

– Katastrofalna privatizacija uništila je mnoga preduzeća. U restrukturiranju se nalazi 153 preduzeća sa 50.000 radnika, a za još 419 preduzeća sa 35.000 radnika država deset godina ništa nije uradila. Čitav taj sistem košta državu Srbiju 750 miliona dolara godišnje i to ne može da se izdrži. Nije nam cilj da se preduzeća rasparčavaju i guraju u stečaj, već da se očiste, stave na zdrave noge i da se nađe strateški partner. Sva preduzeća imaju domaći zadatak do Nove godine da urade bilans stanja i utvrde socijalni program. – kazao je ministar Radulović, dodajući da će direktori koji nisu u stanju da urade lične karte preduzeća biti smenjeni.

U DIP „Savremeni dom“ od 78 radnika za socijalni program se izjasnilo 76, u konfekciji „Zvezda“ 152 od 154 zaposlena, a u Fabrici ulja 119 od 134 radnika. Ministarstvo privrede će prihvatiti zahteve radnika, a ova preduzeća će biti likvidirana.

– Duguju nam 24 plate, a naš proces proizvodnje je takav da u narednih godinu dana ne bi imali šta da radimo, jer nismo obezbedili suncokret. Zato se većina zaposlenih odlučila za socijalni program. Sve ostalo bio bi nastavak agonije i mrcvarenja ljudi koje traje više od dve godine. – kaže Neško Gajić iz Fabrike ulja.

U IMK „14. oktobar“, takođe, će biti napravljen spisak zaposlenih koji su zainteresovani za socijalni program, a Dejan Mutavdžić iz UGS „Nezavisnost“ se plaši izjašnjavanja, jer bi zbog kašnjenja 12 plata više od 90% radnika moglo da se izjasni za odlazak, što bi dovelo u pitanje opstanak fabrike.

– Nikome ne pada na pamet da gasi „14. oktobar“, ali moramo podvući crtu. Država hoće da sačuva proizvodnju, a ne da proda firme budzašto. Spremni smo da podržimo socijalne programe i tražimo podršku sindikata. Model je jednostavan. Po završetku restrukturiranja svim radnicima biće povezan staž na nivou minimalca, a preko tog iznosa postaće poverioci preduzeća. – objasnio je ministar Radulović.

Ministar privrede je priznao da je overa zdravstvenih knjižica veliki problem za celu državu i da se traži modalitet, ali „za sada nema rešenja“.

Raskid ugovora sa Bugarima?
Sindikat „Trajala“ podneo je krivičnu prijavu zahtevajući da se utvrdi gde je novac od prodaje Fabrike autoguma u Dedini komapniji „Kupe Tajrs“, a Saša Radulović je najavio da je moguće da ugovor sa kompanijom „Brikel EAD“ bude raskinut.

– Rok da se ispune obaveze iz kupoprodajnog ugovora je 31. decembar. Obaveza ulaganja u „Trajal“ je 25 miliona evra. Čitav investicioni program biće proveren i ukoliko se pokaže da nije ispoštovan – biće raskinut. Bio sam veštak Višeg tužilaštva i znam da su kao investicije prikazivane stvari koje nemaju veze sa tim. – rekao je Radulović.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply