Kruševljani traže spas od vrućine na rekama i bezenima

Kruševac je u ovoj sedmici jedan od najtoplijih gradova u Srbiji. Spas od temperatura koje dostižu 36 stepeni, veliki broj građana potražio je na bazenima, rekama i obližnjem jezeru. Ekipa RTS-a proveravala je da li se i koliko na kupalištima poštuju epidemiološke mere.

Sa pravilima ponašanja na gradskim bazenima, u skladu sa pojačanim epidemiološkim merama, kupači se mogu upoznati i pre nego što prođu trijažu na ulazu. Redukovan je i broj posetilaca – maksimalno 300.

Sa pravilima ponašanja na gradskim bazenima, u skladu sa pojačanim epidemiološkim merama, kupači se mogu upoznati i pre nego što prođu trijažu na ulazu. Redukovan je i broj posetilaca – maksimalno 300.

Posetioci kažu da su prošli sve bezbednosne kontrole na ulazu, merenje tempereture, dezinfikciju, drži se distanca, dok je higijena na zavidnom nivou.

Prema najnovijim istraživanjima epidemiologa, voda u bazenu ne predstavlja veliki rizik za prenos virusa. Ali kupači da.

U vodi je lako držati distancu, kažu redari, ali ne i na ivici bazena, pa često intervenišu.

Dragan Lazić, direktor Sportskog centra, ističe da ne dozvoljavaju pomeranje ležaljki, koje su na dva i po metra rastojanja.

„Ne dozvoljavamo da se na tribinama stvara velika gužva i da se igraju neke društvene igre ili upražnjavaju napici. U isto vreme u kafeu na ivici bazena smo praktično izbacili stolove i stolice da bi se omogućilo da bude veća distanca“, navodi Lazić.

Kraj Rasine nema gužve

U hladovini kraj Rasine uživaju mahom penzioneri i deca.

Gužve nema, a ni komunalne policije, jer je odgovornost kupača za pohvalu.

Kupači kažu da je tu izuzetno lepo, mirno, tiho, da je voda prijatna i da drže odstojanje.

Dok je moguće držati distancu na plažama, rizik od obolevanja je manji, kažu epidemiolozi.

Ali ne i za ranjive grupe stanovništva, kojima se savetuje dodatna opreznost, izbegavanje ronjenja, uz obavezno tuširanje posle kupanja.

Izvor: Rts.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply