KRUŠEVAC POSTAJE UNIVERZITETSKI GRAD: Grad Kruševac otkupio zgradu nekadašnjeg FAM-a, planirano otvaranje novog fakulteta

KRUŠEVAC POSTAJE UNIVERZITETSKI GRAD: Grad Kruševac otkupio zgradu nekadašnjeg FAM-a, planirano otvaranje novog fakulteta

Kruševac želi novi fakultet: Kupili deo nekretnina nekada uspešne fabrike

Ilustracija: Depositphotos, Wavebreakmedia
Ilustracija

Duže od tri godine, u Kruševcu je moguće studiranje na Poljoprivrednom fakultetu, koji radi pod okriljem Univerziteta u Nišu, a grad će – posle potpisivanja kupoprodajnog ugovora između lokalne samouprave i rukovodstva fabrike hemijskih proizvoda „Hemofluid“ – dobiti još jedan fakultet.

Jer, Kruševljani su za 60 miliona dinara kupili upravnu zgradu ovog preduzeća, koje je formirano posle prodaje drugih nepokretnosti nekadašnje Fabrike maziva kompaniji „Valvolajn“, a objekat u Jug Bogdanovoj ulici broj 42 zauzima 2.756 kvadrata. Posle komplikovane procedure preuzimanja i prodaje dela imovine, „Hemofluidu“ je ostao i magacinski prostor u Kobilju koji je lokalna samouprava takođe pazarila, pa sada osmišljava prenamenu tih 1.566 kvadrata, pišu Novosti.

Grad je zainteresovan i za drugu imovinu preduzeća u stečaju, odnosno onih koje nude svoje prostore zbog obaveza prema hipotekarnom poveriocu – shodno Unapred pripremljenom planu reorganizacije. Tako je bilo govora i o tome da Kruševac dobije novi stambeni kvart na prostoru stare „Merime“ i dela Fabrike ulja u stečaju…

„Javna imovina se godinama prodavala u bescenje, a sada su se stvorili uslovi da počnemo i kupovinu prostora za opšti interes. Počeli smo sa Poljoprivrednim i nastavićemo da dovodimo druge fakultete, da bi se Kruševac svrstao među univerzitetske gradove“, ističe gradonačelnica Jasmina Palurović.

A, o novim fakultetima se govori još od 2018. i u „igri“ su bili odeljenje Pravnog, Ekonomskog, odnosno Fakulteta umetnosti iz Niša, te Medicinskog fakulteta Univerziteta iz Prištine sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. I, upravo je Medicinski deo ideje da Kruševac dobije Klinički centar, kao i da se Opšta bolnica – iz šireg centra grada – preseli u prostor sadašnje kovid-bolnice u Parunovcu, po okončanju pandemije.

Bruka

Fabrika maziva, koja je – zbog dugova većih od 150 miliona evra – podeljena na „Hemofluid“ i „Valvolajn“, svojevremeno je bila jedna od najuspešnijih u Srbiji, a posle loše privatizacije 2007. su ostale samo nagomilane obaveze koje se danas otplaćuju prodajom imovine.

Izvor: B92.net

Link: https://www.b92.net

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply