Kruševac ponovo zagušen mirisima iz hemijske industrije, direktor fabrike smiruje sugrađane i obećava rešenje u roku od sedam dana

“Novosti” u preduzeću “BIN komerc” gde se proizvode ksantati gde smo zatekli radnike koji postavljaju postrojenje za apsorciju mirisa

KRUŠEVAC-NEPRIJATNI mirisi iz fabričkog kruga kompanije “BIN komerc” doo iz Kruševca ponovo uznemiruju građane, koji se redovno žale Gradskoj upravi, medijima i ovoj hemijskoj industriji. Oglasio se i Štab za vanredne situacije grada, a rukovodstvo kompanije tvrdi da će problem biti vrlo brzo rešen.

– Obavezuje se “Bin-komerc” Beograd, ogranak u Kruševcu, da dostavi izveštaj o završetku postrojenja za redukciju neprijatnih mirisa, sa rokom 15. novembar, 2019. godine-rečeno je na sednici štaba ove nedelje.

Nakon prvih žalbi građana ove jeseni, nadležni su utvrdili da isparenja dolaze iz kruga nekadašnje Hemijske industrije “Župa”. Da mirisi delom stižu iz njihovog pogona za proizvodnju ksantata priznaju i u fabrici, gde navode da su pritužbe pristigle još pre godinu i po dana i da su od tada radili na rešavanju nastalog problema. U avgustu je urađeno uspešno testiranje postrojenja, koje će početi da radi 15. novembra.

Direktor Bojan Cvetković

– Naši sugrađani nemaju razlog za brigu kada je zdravlje u pitanju, jer neprijatni mirisi nisu opasni i štetni – iznosi za “Novosti” Bojan Cvetković, direktor kruševačkog ogranka BIN komerca. – U pogonu za preradu tehnoloških otpadnih voda radimo tretiranje tih voda i merenje četiri puta godišnje, a emisiju štetnih gasova u atmosferu merimo dva puta godišnje. U poslednja dva-tri meseca imali smo 20-ak različitih merenja, sva u prisustvu različitih inspekcija. Svi rezultati su pokazali granične vrednosti emisije.

Postrojenje za prečišćavanje vazduha

U fabričkom krugu ekipa “Novosti” zatekla je radnike koji postavljaju postrojenje za apsorciju mirisa u pogonu, gde se od 2018.godine proizvodi više od 300 tona ksantata mesečno. Upravo je u delu tog objekta sredinom oktobra izbio požar. U fabrici iznose da požar nije bio velikih razmera, kao i da je prvi u poslednjih šest godina od kada je obnovljena proizvodnja.

Deo pogona koji je goreo u oktobru

-Preduzimamo sve mere opreza, imamo vatrogasnu brigadu,kamion, kompletnu protivpožarnu zaštitu u skladu sa zakonima koji regulišu rad industrije-kaže Cvetković. -Tokom proteklih mesec i po dana imali smo desetine inspekcija i nijedna nije našla primedbu na opremu i postupanje u proizvodnji.

PROIZVODNjA

“BIN komerc” doo Beograd bavi se proizvodnjom flotacionih sredstava(ksantata),a u Kruševcu s eproizvodi i natrijum hipohlorita za vodovode,bazene i druge fabrike koje se bave proizvodnjom sredstava za higijenu. Godišnje pune oko 1.000 tona godišnje,koliko i proizvedu natrijum hipohlorita.

INSPEKCIJE

ODELjENjU za inspekcijske poslove Gradske upravu su 30.oktobra evidentirane prijave građana o neprijatnom mirisu i inspektori su izašli na teren 4. novembra.U ovom odeljenju navode da su obaveštenje prosledili republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine,kako bi preduzeli mere iz njihove nadležnosti.

Izvor/Foto: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:829124-Krusevac-ponovo-gusi-smrad-Direktor-fabrike-smiruje-sugradjane-i-obecava-resenje-u-roku-od-sedam-dana

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply