Kruševac peti grad u Srbiji po broju potvrđenih zaraza Kovid 19 virusom (STATISTIKA – GRAFIKONI)

(GRAFIKA) Među 10 gradova sa najviše obolelih od korone SAMO JEDAN IZ VOJVODINE, evo gde su oaze, a gde je NAJKRITIČNIJE, kruševac peti po broju obolelih

broj obolelih kombo RAS Djordje Kojadinovic Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija

Prvi potvrđeni slučaj korona virusa u Srbiji zabeležen je kod stanovnika Bačke Topole, zatim su redom počeli da se registruju pozitivni pacijenti u Beogradu, Nišu… Od tog 6. marta kada je saopšteno da je Srbija dobila prvog obolelog do danas, gotovo da nema mesta u zemlji u kom nije potvrđen barem jedan slučaj korona virusa.

Žarišta su sve smenjivala, a prema podacima od pre par dana pet gradova sa najviše potvrđenih slučajeva korona virusa su Beograd, Niš, Ćuprija, Valjevo i Kruševac.

Trećina obolelih je u Beogradu, 1.636 potvrđenih slučajeva, odnosno 29,68 odsto. Ovi podaci pokazuju i da se situacija u prestonici poprilično smirila pošto su na početku epidemije skoro polovina obolelih od korona virusa beleženi upravo u glavnom gradu.

Beograd je, na primer, 16. aprila imao 132 novozaraženih u jednom danu, u petak 17. „samo“ 50.

Oboleli od korona virusa po gradovima Foto: Blic / RAS Srbija
Oboleli od korona virusa po gradovima

Jug Srbije, tačnije Niš sa okolinom, postao je novo žarište kada je korona virus prijavljen u jednom privatnom domu za stara lica u kom je više od 140 korisnika bilo pozitivno. Na teritoriji grada sa preko 260.000 stanovnika potvrđeno je 879 slučajeva (15,94 odsto od ukupnog broja zaraženih).

Na trećem mestu ove neslavne liste nalazi se Ćuprija. Prve žrtve korona virusa u ovom mestu bile su dve starije ženske osobe. Sada, prema poslednjim podacima broj zaraženih u ovoj opštini Pomoravskog okruga iznosi 194 (3,52 odsto). Ako se uporedi broj stanovnika, koji na teritoriji ove opštine iznosi oko 30.000, moglo bi se reći da je ovaj grad čak i neslavni rekorder u našoj zemlji, te da je svaki 154. stanovnik Ćuprije oboleo od korone.

Nije tačno utvrđeno kako je virus stigao u Ćupriju, a jedna od pretpostavki je da je virus doneo neko od gastarbajtera.

Još jedno mesto koje se našlo na listi žarišta korona virusa u našoj zemlji jeste Valjevo na čijoj teritoriji živi oko 90.000 stanovnika. U ovom mestu na zapadu Srbije do sada je registrovano 150 slučajeva korona virusa (2,72 odsto), a pretpostavlja se da se virus pojavio posle jedne proslave koja je organizovana u ovom mestu.

U grupi od pet gradova sa najviše broja zaraženih u Srbiji našao se i Kruševac.Ono što se dogodilo u Nišu, zadesilo je i ovaj deo naše zemlje kada je potvrđeno da je virus ušao u Gerontološki centar. Do sada je u Kruševcu, koji broji nešto manje od 130.000 stanovnika, registrovano ukupno 143 slučajeva korona virusa.

Trocifreni broj zaraženih imaju još i Paraćin (103) i Leskovac sa 100 potvrđenih slučajeva.U Novom Sadu, najvećem gradu u severnom delu naše zemlje do sada je registrovano 94 slučaja korona virusa. S obzirom na broj stanovnika moglo bi se zaključiti da je situacija u ovom mestu pod kontrolom.

U centralnom delu Srbije, na teritoriji Kragujevca koji broji nešto manje od 180.000 stanovnika, potvrđeno je do sada 63 pacijenata koji su pozitivni na korona virus. Do skoro je opština Ljig bila jedina u kojoj nije registrovan nijedan slučaj novog korona virusa, međutim, sada ih ima dvoje.

Grafika obolelih po gradovima Foto: Blic / RAS Srbija
Grafika obolelih po gradovima

Opštine sa najmanje broja obolelih, odnosno sa samo jednim potvrđenim slučajem su – Ada, Apatin, Bosilegrad, Vitina, Dimitrovgrad, Đakovica, Istok, Nova Vrnja, Novi Kneževac, Obilić, Trgovište, Crna Trava, Čoka i Štrpce sa po 0,02 odsto od ukupnog broja zaraženih.

Starosna struktura preminulih

Ako posmatramo starosnu strukturu preminulih od posledica korona virusa, prema podacima od pre par dana, situacija nije promenjena u odnosu na raniji period. Preminulih nema do starosne grupe od 29 godina. Žrtve virusa su u većem slučaju stariji, a prednjači starosna grupa od 60 do 69 godina sa 37 preminulih, odnosno 30,33 odsto od ukupnog broja smrtnih slučajeva.

Preminule 122 osobe, skoro duplo više muškaraca Foto: Covid-19.rs / screenshot
Preminule 122 osobe, skoro duplo više muškaraca

U starosnom kontigentu od 70 do 79 godina preminulo je 24 osoba, dok 23 žrtava pripada starosnoj grupi od preko 80 godina. Najmanji broj smrtnih slučajeva registrovan je u grupi od 30 do 39 godina – tri smrtna slučaja.

 

Preminulo skoro duplo više muškaraca

Razlika po polu kada je reč o smrtnosti je znatno vidljiva. Od ukupnog broja preminulih (122), muškaraca je gotovo duplo više (81) u odnosu na žene (41). I dalje nije zvanično ustanovljen razlog zbog kojih je korona virus pogubniji po muški deo populacije.

Starosna struktura preminulih osoba Foto: Ministarstvo zdravlja / screenshot
Starosna struktura preminulih osoba

Izvor: Blic.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply