Kruševac i Čačak dobili svoje poštanske markice

Kruševac i Čačak na poštanskim markama: Znamenitosti srpskih gradova obići će ceo svet – Neverovatna čast za ova dva grada
Čačak markica foto: RINA

Kruševac i Čačak, gradovi bogatog kulturno – istorijskog i spomeničkog nasleđa i raznovrsne turističke ponude, naći će se na poštanskim markama u prigodnom filatelističkom izdanju Gradovi Srbije, koje će Pošta Srbije pustiti u opticaj 10. marta.

Na marki je simbol grada – Spomenik kosovskim junacima, na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine zlatnom medaljom reda nagrađeno delo vajara Đorđa Jovanovića; na vinjeti i kovertu motiv je crkva Lazarica, mesto pričešća srpske vojske pred odlazak u Kosovski boj, a na maksimum karti predstavljen je spomenik knezu Lazaru.

Čačak je grad koji se svrstava među veće gradove u Srbiji, sa prepoznatljivom arhitekturom i bogatim spomeničkim nasleđem. U gradu Čačku se nalaze brojni spomenici kulture, sakralni objekti i ustanove kulture od nacionalnog značaja – Narodni muzej, Hram Vaznesenja Hristovog iz XII veka, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“.

Poznati arheološki lokaliteti i kulturno – istorijski spomenici u Čačku su Rimske terme, Memorijalni kompleks na brdu Ljubiću, Spomenik ratnicima Prvog svetskog rata – Četiri vere.

Marka ima za motiv Trg sa fontanom, na vinjeti i koverti je Hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg iz XII veka, a na maksimum karti je spomenik Nadeždi Petrović, jednoj od najstaknutijih predstavnika ovog grada Zapadne Srbije.

Dve poštanske marke u šalterskim tabacima sa vinjetom u sredini, imaju nominalne vrednosti od po 81 dinar. Izdanje sadrži i dva prigodna koverta prvog dana (FDC) i prigodan žig, kao i dve maksimum karte.

Pošta Srbije je ovo izdanje priredila uz stručnu saradnju turističkih organizacija Kruševca i Čačka, dok je grafička obrada izdanja delo akademske slikarke Anamari Banjac kreatora maraka u Pošti Srbije.

(Telegraf.rs/RINA)

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply