Kruševljani se zbog nove havarije toplovoda Toplane i dalje smrzavaju!

Krusevac smrzavanje

U Kruševcu već sedam dana bez grejanja čak 2.000 korisnika. Najugroženije 1.200 stanara u Bulevaru Nikole Pašića

Krusevac smrzavanje

 

Žitelji južnog dela Kruševca smrzavaju se već sedam dana, zbog havarija na magistralnom toplovodu u Vidovdanskoj ulici. Tek što je saniran veliki kvar, nastao usled diletacije cevi, došlo je do novog, koji je bez grejanja ostavio oko 2.000 korisnika. U JKP „Gradska toplana“, međutim, najavljuju da će do stabilizacije u snabdevanju toplotnom energijom doći tek tokom vikenda.

 

Najugroženiji su Kruševljani koji žive na potezu do OŠ „Nada Popović“, a najteže je stanarima šest kula u Bulevaru Nikole Pašića. Najmanje 1.200 ljudi u 320 stanova smrzava se od početka grejne sezone.

Porodica Mišić u kaputima već danima sedi u stanu. Bilu su prinuđeni da uključe klimu.

– To nije dovoljno, a zbog deteta moramo da imamo toplu spavaću i dnevnu sobu i kupatilo – priča, za „Novosti“, mlada mama Ana Mišić. – Sve te radove su mogli da obave ranije. Zna se koliko su stare cevi. I nije rešenje da se umanje računi. Šta meni znači 500 dinara manji trošak za grejanje, ukoliko moram da platim račun za struju koji premašuje 5.000 dinara!

Anine komšije pokušavaju da dogrevaju stanove kvarcnim grejalicama i TA pećima. Stojadin Cvetković, predsednik Skupštine stanara zgrade br. 7, odvodi nas u hladan podrum sa cevima do kojih od 15. oktobra nije ni stigla topla voda.

– Imam unuka od 14 meseci i uključili smo TA peć – kaže Cvetković. – A 12 meseci uredno plaćam račune od oko 4.600 dinara. Grejanje nemamo od početka sezone. Od pre pet-šest godina, kada su isključili podstanicu između kula 5 i 6, krenuli su problemi. Onda su odlučili da u parkiću postave gasnu stanicu za Bivolje, na šta smo odmah stavili primedbu, a pisali smo i Ministarstvu energetike.

U JKP „Gradska toplana“ objašnjavaju da trenutno rade na zameni dveju cevi od po 12 metara.

Dragan Azdejković, direktor „Gradske toplane“, razume nezadovoljstvo građana i najavljuje da će računi za grejanje biti umanjeni.

GREJALICA U VRTIĆU

U OBDANIŠTU „Zvončica“, posle havarije, greju se grejalicom. Teško je i u stanovima i u lokalima. Iako je Kruševac ovih dana među toplijima, bez grejanja su i gusto naseljene ulice, gde živi dosta dece.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply