Kruševačka vlast podelila novac samo politički podobnim sportskim klubovima

krusevac sport gasic

Staru praksu u Kruševcu da se politika meša u raspodelu novca sportskim klubovima nastavila je i sadašnja vlast. Solidna sredstva dobili su klubovi poput Boks kluba „14. oktobar“ koji praktično i nemaju takmičare, dok su zakinuti klubovi koji imaju po 200, 300 mladih u svom članstvu.

krusevac sport gasic

Odlukom Gradskog veća sportskim klubovima i savezima podeljeno je 35.219.025 dinara, a novac je raspoređen na 51 korisnika. Poznavaoci sportskih prilika u Kruševcu smatraju da su ovogodišnjom podelom sredstava privilegovani klubovi koji su i prethodnih godina dobijali visoke sume, dok su oštećeni klubovi koji kvalitetno rade sa mlađim kategorijama.

– Ne znamo šta treba da učinimo da bi naši rezultati bili vrednovani. Dve ekipe, dečaci 1995. i 1997. godište su se plasirali na državno prvenstvo. Seniori, za koje igraju momci isključivo iz Kruševca, takmiče se u Prvoj ligi Srbije. Putujemo do Zubinog potoka, Kosovske Mitrovice, Prijepolja i iz svog džepa plaćamo putne troškove. U jednom kompletu dresova deca nam igraju već tri godine. Imamo između 200 i 300 članova koji ne plaćaju članarinu, kvalitetno radimo i stručno i pedagoški, a dobili smo 383.539 dinara što dovodi u pitanje opstanak kluba. Imamo pozive za učešće na turnirima u Vespremu i Bugarskoj, ali je pitanje da li ćemo moći da odemo. – rezigniran je Dušan Marković, direktor Rukometnog kluba „Knez Lazar“.

Da o iznosu sredstava za klubove nisu odlučivali samo sportski kriterijumi potvrđuju i članovi komisije koja je donela odluku.

– Troje članova komisije je došlo na sastanak sa dogovorom ko koliko treba da dobije i to je bilo teško promeniti, jer su imali većinu kod preglasavanja. Najdrastični primer je Boks klub „14. oktobar“ za koji svi znaju da nema takmičare. Dobili su 400.000 dinara, jer je neko iz vlasti obećao Muti (Tomislav Mutavždić, bivši bokser, prim.S.M) da će ga zaposliti. Pošto mu treba godinu dana do penzije, a ne mogu da ga zaposle, dogovorili su se da pare za njega daju preko kluba. Šahisti su dobili više od pola miliona dinara, jer je ministarka sporta šahistkinja. Ne znam ni čime je ženski fudbalski klub zaslužio da dobije 3,5 miliona, jer su u proteklih nekoliko godina dobijali velike pare, a sada imaju dugove, kao ni klub planinskog biciklizma koji ima tri člana. – priča jedan od članova Komisije za omladinu i sport.

Nejasno je i kako je Gradski ženski rukometni klub „Napredak 12“, koji je zvanično osnovan prošlog proleća, i takmiči se u najnižem rangu takmičenja, dobio 2.000.000 dinara. Prema nekim saznanjima za njih je „zalegao“ SPS.

U Sportskom savezu Grada Kruševca nisu želeli da komentarišu odluku o raspodeli sredstava, istakavši da su učestvovali u izradi kriterijuma, ali ne i u direktnoj podeli novca.

PREGLED: Sredstva koje su dobili klubovi od Grada Kruševca
Košarkaški klub „Napredak Rubin“ 7.400.000
Omladinski rukometni klub „Napredak“ 5.000.000
Ženski fudbalski klub „Napredak“ 3.500.000
Fudbalski savez Grada Kruševca 3.450.000
Gradski ženski rukometni klub „Napredak 12“ 2.000.000
FK „Borac“ Bivolje 1.803.734
Fudbalski savez Rasinskog okruga 1.550.000
Klub sportskih ribolovaca „Čigra“ 632.267
Šah klub „Kruševac“ 536.978
Vaterpolo klub „Rasina“ 508.499

Izvor: 037 info portal

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply