Kruševačka privreda definitivno propada 15. septembra

Od 12 kruševačkih firmi u restrukturiranju, realne šanse da dobiju nove vlasnike imaju samo FAM, „Trajal“ i HI „Župa“. Interesovanja za kupovinu ostalih – nema.

Radnici fabrike maziva u kojoj je prosečna plata 60.000 dinara odlučili su da sami formiraju konzorcijum i pokušaju da otkupe firmu. Zasad su jedini interesenti.

U „14. oktobru“ 620 radnika čeka isplatu socijalnog programa, a preostalih 850 zaposlenih sa zebnjom – informacije iz Agencije za privatizaciju.

– Zimske nepogode i poplave su pokazale da je Srbiji potrebna domaća firma koja proizvodi građevinske mašine. Umesto da nam pomognu, političari nam šalju nesposobne kadrove. Ukupna realizacija u fabrikama je od 50.000 do 260.000 dinara. Veći promet imaju farbarske radnje! Kao da neko namerno želi da nas zatvori. Možemo da radimo za elektroprivredu, namensku industriju, repariramo stare mašine, ali nam treba pomoć – ocenjuje Ljubiša Velimirović iz Samostalnog sindikata.

Potencijalnih kupaca nema ni za konfekciju „Zvezda“, „Savremeni dom“, Fabriku ulja, „Pobedu“, kao ni za Radio-televiziju Kruševac dok je sudbina Pekarske industrije „Branko Perišić“ neizvesna.

– Za sada imamo tri pisma o zainteresovanosti, a treba da nas posete predstavnici jedne indijske kompanije i domaće firme. Za kupovinu „Župe“ kao celine zainteresovan je „Nutrihem“ dok bi svi ostali da kupe pojedine fabrike – kaže Bojan Cvetković, direktor „Župe“.

Ministar odbrane Bratislav Gašić najavio je da će deo „Trajala“ koji se bavi proizvodnjom gas-maski i sredstava za biološku zaštitu ostati u sastavu Namenske industrije, dok je za Fabriku teretnih guma zainteresovan kinesko-nemački konzorcijum.

Kupca bi trebalo da nađe i „Trajalova“ Fabrika eksploziva. Procenjuje se da će nakon prodaje od sadašnjih 1.600 radnika u pet fabrika ostati da radi oko 800.
Radnici Fabrike maziva, u kojoj je prosečna plata 60.000 dinara, odlučili su da formiraju konzorcijum i pokušaju da otkupe firmu i zasada su jedini interesenti.

– Niko ne može da bude bolji gazda od nas samih. Od 212 zaposlenih svi su se potpisali za učešće u konzorcijumu. Imamo široku podršku, od lokalne vlasti do premijera Vučića. Ostaje samo da vidimo kakav će biti model privatitizacije za FAM i kolika će biti cena. Država je prilikom prve prodaje FAM-a uzela 25 miliona evra i red je da nam se sada revanšira – kaže Radica Jovanović, predsednica Sindikata FAM-a.

U Agenciji za privatizaciju ističu da će zvanične podatke ko je poslao pisma o zainteresovanosti objaviti nakon isteka roka 15. septembra.

 

Sadašnji broj zaposlenih
Trajal                            1.605
IMK „14. oktobar“           1.469
„Branko Perišić“               227
Fabrika maziva                 212
JP Radio-televizija Kruševac92
HI „Župa“                           18
Fabrika ulja                       13
„Savremeni dom“                 7
„Zvezda“                             5
Eko Vi-K                            –
Pobeda                              –

 

Anketa Da li očekujete da će vaša firma dobiti kupca?

Goran Radovanović
Do izbora sam verovao političarima da će spasti „14. oktobar“. Zato supruga i ja nismo pisali socijalni program. Sada sam skeptičan.

Slobodan Mijatović
Verujem da će država podržati odluku svih 212 radnika Fabrike maziva. Svojim radom pokazali smo koliko firma vredi.

Ilija Rogina
Bez ozbiljne pomoći države „14. oktobar“ ne može da radi. Ne verujem da može da opstane kao celina. Radimo sa tri odsto kapaciteta.

Neško Gajić,
U fabrici ulja je mrtvo more. Posla nema, samo nas sedmorica-osmorica čuvamo imovinu. Priča se da su se javila neka dva kupca.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply