Kruševac u borbi protiv otpada

Ribočuvarska služba postavila je na jezeru Ćelije privremene barijere da bi se otpad lakše sakupljao. Posledica je otklonjena, ali ne i uzrok problema.

 

Srbija međunarodni dan zaštite životne sredine čeka zatrpana smećem na divljim deponijama, sa zagađenim vodotokovima, a sada i posledicama poplava. U Kruševcu su to pokušali da promene.

 

 

 

Pre mesec dana, sa 28 miliona kubika vode, u jezero Ćelije ulilo se i smeće iz Bruske i Blačke opštine.

Posle borbe sa vodenom deponijom površine 15 hektara, slika je potpuno drugačija. Ribočuvarska služba postavila je na jezeru privremene barijere da bi se otpad lakše sakupljao. Posledica je otklonjena, ali ne i uzrok problema.

Za sređivanje deponija iz budžeta opštine Brus izdvojeno je četiri miliona dinara, a pojačana je i inspekcijska kontrola.

Od krupnog otpada opasnija su fosfatna i azotna jedinjenja iz pritoka. Ovaj problem je moguće rešiti izgradnjom dva postrojenja za prečićavanje otpadnih voda iz IPA fondova i sredstvima Evropske unije.

Troškove održavanja delili bi korisnici sve tri opštine, što bi uvećalo njihove račune za vodu od 2017. godine.

Predsednik opštine Blace Radoje Krstović kaže da bi najviše voleo da postoje mogućnosti da sami finansiraju održavanje i rad tog postrojenja, ali je to, kao ističe, nemoguće.

„Nije popularno na lokalnim skupštinama donositi takve odluke gde se izdvajanje građana povećava, jednostavno, drugog rešenja nema“, rekao je Krstović.

Milan Tasić, direktor JKP Vodovod kaže da je najbitnije da voda bude ispravna, jer se u Užicu više ne postavlja pitanje kolika će biti cena vode, nego da li će je uopšte biti.

Ukoliko se uskoro ne postigne dogovor oko izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda na Blatašnici i Rasini, ona će se svakako graditi za nekoliko godina.

Prema propisima Evropske unije, ova postrojenja su obavezna na rekama koje se ulivaju u izvorišta za vodosnabdevanje.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply