Kruševac – Mrtav grad bez perspektive – Pola grada traži posao

Sedište NSZ u Kruševcu

Ogroman broj Kruševljana bez radnih mesta, ali i šanse da ih uskoro dobije. Radi 26.000 ljudi, broj zaposlenih izjednačen sa onima koji su na birou

 Sedište NSZ u Kruševcu

Čak 16.200 Kruševljana traži posao, a među njima je 28 odsto nezaposlenih bez ikakvih stručnih kvalifikacija. U lokalnoj samoupravi najavljuju zapošljavanje 500 ljudi do kraja godine, što je kap u moru, ako se uzme u obzir da tek treba da se reši pitanje gotovo 4.000 radnih mesta u preduzećima u restrukturiranju.

– Ukoliko bismo se odrekli onih koja se bave proizvodnjom, a u realnom sektoru radi više od 3.500 ljudi, ionako urušenu privredu grada bismo ugasili – upozorava Milenko Mihajlović, predsednik Veća Saveza samostalnog sindikata.

Po zvaničnim podacima, u Kruševcu radi 26.000 ljudi, ali nezvanično se govori da se broj zaposlenih realno izjednačio s brojem nezaposlenih. I oni koji rade primaju tek 35.694 dinara. Oni bez posla se često oslanjaju na socijalnu pomoć, njih čak 3.202, što je triput više u odnosu na pre tri godine.

– Od februara imamo trend smanjenja broja nezaposlenih. Verujemo da će izmene ključnih privrednih zakona inicirati poslodavce – izneo je Predrag Marković, direktor kruševačke filijale NSZ. – Najteže do posla dolaze nekvalifikovani radnici.

Koliko je problem nezaposlenosti složen govori podatak da i oni kvalifikovani pod hitno treba da se prekvalifikuju.

– I bez velikih investicija možemo određenim tehničkim izmenama, pre svega u delu školstva, da utičemo na upošljavanje – smatra Branislav Vesić, načelnik Rasinskog okruga. – Imali smo, na primer, situaciju da strani partner traži za potrebe remonta mašina 300 varilaca, a ne verujem da ih je IMK imao 30 na raspolaganju.

U gradskom rukovodstvu tvrde da će se potruditi da ublaže negativne efekte nove privatizacije.

– Ove godine smo izdvojili 33 miliona dinara za program samozapošljavanja. Tek kada se budu sagledale realne potrebe i mogućnosti na terenu i posle izjašnjavanja potencijalnih investitora u firme u restrukturiranju, sva podsticajna sredstva za zapošljavanje imaće pravog efekta – ocenjuje gradonačelnik Dragi Nestorović.

Kruševljani bez posla su, uglavnom, skeptični. Radno mesto traže u drugim gradovima, inostranstvu, u političkim partijama…

 

ANKETA

PRVI rezultati ankete portala „Kruševac onlajn“ u vezi s tim šta misle kako se najčešće u gradu dobija posao govore da čak 56 odsto ispitanika smatra da je najučestaliji princip partijskog zapošljavanja. Sledi zapošljavanje preko veze (23%) i, na kraju, podmićivanjem – 17 posto. Samo dva odsto anketiranih smatra kako se do posla dolazi uz znanje i na osnovu ličnih sposobnosti.

 

POLITIČKI PODOBNI

NEZVANIČNO se govori o masovnom udomljavanju politički podobnih kadrova po školama, lokalnim preduzećima, zdravstvenim ustanovama… Ni kandidati koji su konkurisali za posao ne žele da govore na tu temu, nadajući se, ipak, da će nezameranjem imati neke šanse da dođu do radne knjižice.

ŠANSA

GRADSKE vlasti uveravaju da će aktivnim merama posao naći 100 radnika. Na još toliko radnih mesta mogu da računaju i osobe sa invaliditetom na teritoriji okruga, kako je najavio direktor NSZ Zoran Martinović. – „Henkel“ će u novembru zaposliti 50 do 80, a imamo uveravanja da će 150 novih radnika biti zaposleno u „Kuper tajersu“ – izneo je gradonačelnik Nestorović.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply