Kruševac nema lokacije za grinfilfd investicije

Kruševac nema lokacije za grinfilfd investicije

Grad priželjkuje dolazak biznismena, ali nema lokacije za grinfilfd investicije. Još nisu uknjiženi ni hektari preuzeti od IMK „14. oktobar“

 Kruševac nema lokacije za grinfilfd investicije

Jedini spas za grad na Rasini, u kojem ne radi gotovo 16.000 ljudi, je hitno dovođenje investitora, ali lokalnoj samoupravi problem predstavlja slaba ponuda lokacija, pre svega za takozvane grinfild investicije. Zato su, krajem januara, iz Službe za ekonomski razvoj i investicije pozvali zainteresovana pravna i fizička lica – koja imaju lokacije – da ih prijave, ako su zainteresovana za prodaju ili zakup imovine.

Kako nezvanično saznajemo, mnogi su jedva dočekali ovaj poziv – kao šansu da ponude svoje parcele – pa je već pristiglo dvadesetak ponuda i sada je na urbanistima da procene infrastrukturnu opremljenost, a posebno koliko su udaljene od važnih saobraćajnica. Jer, Kruševljani pogođeni besparicom nude njive koje niko neće, oranice, pa i porodične domove, ali ima i pravih ponuda…

– Mi smo zatekli 14 ari slobodnog zemljišta – objašnjava Dragan Jovanović, bivši gradonačelnik, a danas zamenik predsednika odborničke grupe DS. – Cilj je bila kupovina industrijskog zemljišta, a razgovarali smo i sa poslovodstvom IMK „14. oktobar“, jer nam je njihovo zemljište u tom trenutku bilo najzanimljivije, posebno što smo znali da će tu biti izgrađena carina. Dogovoreno je da preuzmemo 6,2 hektara, na ime njihovih dugova prema lokalnim komunalnim preduzećima, ali je za svaki potez morala da se zatraži saglasnost najpre od Upravnog odbora Kompanije, potom od Agencija za privatizaciju, kao i da je u katastru započet postupak uknjiženja. Sada se čuju primedbe da taj proces nije završen, ali ima i onih koji su, još šezdesetih godina prošlog veka, legalizovali kuće, a one nisu uknjižene… Nije mi jasno i da sve to nije lepo što smo pribavili, jer je, valjda, cilj da se kupi drugih šest hektara za buduće investitore. Ali, u Programu razvoja nemamo ni dinar za industrijsko zemljište, bez čega nema ni grinfild investicija.

Aktuelni gradonačelnik, Bratislav Gašić, međutim, napominje da je tek 28. januara od Agencije za imovinu zatražena neophodna saglasnost za pribavljanje zemljišta od IMK „14. oktobar“.

– Te parcele su duboko u takozvanom Bivoljskom ključu, neke su daleko iza kapija fabrike i teško da je to atraktivno za investitore – tvrdi gradonačelnik Gašić, dodajući da je kompletna priča o preuzimanju zemljišta populistička, posebno što ima mnogo grešaka, odnosno odstupanja „papira“ od stanja na terenu.

Kako god bilo, prošlog decembra, Skupština grada donela je odluku o kupovini zamljišta za industrijsku zonu, a do tada se investitorima nude propali giganti koji imaju odlične lokacije i infrastrukturu, sa sve radnicima. Tako beloruska kompanija „Amkador“ razmišlja da kupi IMK „14. oktobar“, turska „Erste kompani“ već je počela ulaganja u DIP „Savremeni dom“, a više firmi trenutno se interesuje za privatizaciju HI „Župa“, za šta tender treba da bude raspisan do kraja marta.

INDUSTRIJSKA ZONA

TRENUTNO, jedino sigurno mesto za ulaganje biće Slobodna carinska zona, koja je trebalo da bude otvorena još krajem prošlog proleća. Planirano je, podsetimo, da ona proradi u okviru korporacije „Trajal„, a kasnije i HI „Župa“ i samo ovde posao bi trebalo da dobije stotinak Kruševljana, a ulagači bi bili motivisani brojnim olakšicama pri uvozu i radu, odnosno umanjenim lokalnim taksama…

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply