Kruševac na prvom mestu u Srbiji po dostupnosti narkotika!

Droga Kruševac

Srpska omladina je u značajnoj meri izložena drogama. Do takvog zaključka došli su stručnjaci novosadske Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Vita. Prema njihovom istraživanju sprovedenom u 2014. godini, čak dve trećine mladih poznaje nekoga ko u njihovom neposrednom okruženju konzumira narkotike. Na uzorku od 400 ispitanih koji imaju od 15 do 30 godina, više od polovine (52 odsto) bila je ponuđena droga.

Droga Kruševac

Kruševac i Beograd

Najveći broj onih koji su imali iskustva s drogom dolazi iz Kruševca, čak 36 odsto, pa iz Beograda – 32 odsto. Na trećem mestu se nalazi Subotica sa 27 odsto. Istraživanja pokazuju da je muški deo populacije podložniji korišćenju narkotika.

– Dostupnost psihoaktivnih supstanci mladima predstavlja jedan od najvećih problema zavisnosti. Oni u značajnom procentu (63 odsto) narkomaniju doživljavaju kao izlečivu bolest i imaju nerealna očekivanja po pitanju izlečenja verujući (njih 54 odsto) da je za to dovoljna „samo čvrsta volja pojedinca“, bez stručne pomoći – kaže Milan Vlaisavljević, psiholog i direktor bolnice Vita.

Ministarstvo zdravlja Srbije nedavno je proširilo spisak zabranjenih psihoaktivnih supstanci za 48, pa se na listi sada nalazi čak 358. Koliko su opasne, svedoči i to da je od početka ove godine samo na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu hospitalizovano 36 mladih (najmlađi je imao 15 godina) sa simptomima duboke pospanosti i konfuzije.

Načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja dr Slavica Vučinić više puta je u medijima istakla da su mnoge droge lako dostupne i nisu skupe. Tako za gram biljnog tamjana, na ulici poznatog kao „rainbow“ ili „rush“, treba izdvojiti samo deset evra. Dileri su često vršnjaci, a kupovina se može obaviti i preko interneta.

U Kruševcu je veoma mali broj uhapšenih dilera, a droga je dostupna „iza svakog ćoška“! Da li to govori da su inspektori nemoćni da se obračunaju sa veštim narko dilerima, ili da su u prijateljskim vezama sa istim tim prodavcima?! Zaključite sami. A samo ćemo još napomenuti da se kruševački policajci i inspektori često viđaju kako u separeima i kafićima ispijaju pića sa istim tim dilerima droge.

Pre izvesnog vremena na internetu je pokrenuta grupa Dileri narkotika Kruševca, ali sa te liste dilera niko nije uhapšen. Samo je jedan, vođa kriminalne grupe Goran Obradović Suša, ubijen u sačekuši, tako da je na listi Dileri Kruševca samo jedno ime manje. Za razliku od ove FB grupe, gledajući lazarevčku Fejsbuk stranicu Dileri Lazarevca, gotovo svi, ili ogromna većina dilera iz Lazarevca je uhapšena sa materijalnim dokazima. Zaključak je ipak jasan. Potrebna je samo volja lokalnih policajaca da se stanje dovede u red. U međuvremenu, i i FB stranica Dileri narkotika Kruševca je obrisana, najverovatnije da se nebi kaljalo ime dilera, ubica omladine Kruševca.

Saopštenje Policije Kruševac: „Dileri narkotika“ sa Fejsbuka već poznati, ali zašto ih uhapsiti!

Ubijen šef kruševačkog podzemlja Goran Obradović Suša

Goran Obradović Suša „overen“ metkom u potiljak – biografija

BIOGRAFIJA – Ko je bio Goran Obradović Suša? Ukratko: Kruševac, kalašnjikov, kokain, zelenašenje, premlaćivanja…

Pretres u potrazi za drogom u diskoteci Duomo – Žandarmerija u akciji

POLICIJSKA NARKO MAFIJA – MOĆNA KRUŠEVAČKA POLICIJSKO-PRAVOSUDNA HOBOTNICA

Dileri droge osuđeni na samo 6,5 godina zatvora

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply