Kruševac i Kosovska Mitrovica se pobratimili

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i predsednik opštinskog veća Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić potpisali su danas povelju o bratimljenju ova dva grada.

Pobratimili se Kruševac i Kosovska Mitrovica!

 

 

Osnovni cilj povelje je razvijanje tradicionalno dobrih odnosa između grada Kruševca i opštine Kosovska Mitrovica, unapređenje ekonomske saradnje, kao i razmena iskustava u oblasti obrazovanja, ekologije, kulture i sporta.

„Ovo potpisivanje Povelje o bratimljenju će doprineti da se Srbi sa Kosova i Metohije uvere da nisu samo gradovi u centralnoj Srbiji, već da je čitava Vlada posvećena tome da sačuva Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. Ovim činom šalje se jasna poruka Srbima da nisu zaboravljeni i napušteni, a međunarodnoj zajednici da nikada nećemo odustati od onog što nam pripada vekovima“, rekao je Pantić uoči potpisivanja Povelje.

On je pozvao delegaciju Kruševca da bude gost Kosovske Mitrovice posle 3. novembra, kada se na Kosovu održavaju lokalni izbori na kojima će, kako je rekao, Srbi dobiti institucije koje će prvi put od 1999. godine biti priznate od međunarodne zajednice.

„Nakon ovih izbora, na kojima nećemo ni na koji način priznati takozvanu nezavisnost Kosova, niko u međunarodnoj zajednici neće moći da nas tretira kao kriminalce, ekstremiste, ratne profitere… a mi ćemo sa punim legitimitetom moći da kažemo da je naš glavni grad Beograd i da se rešenje za status mora naći u okvirima rezolucije 1244 SB UN“, istakao je Krstić.

Gradonačelnik Kruševca je ocenio da se Povelja potpisuje u trenucima kada je Srbiji najpotrebnije jedinstvo.

„Poruka je više nego jasna našim građanima na Kosovu, da je njihova matica jedno sa njima i da smo mi uz njih svim srcem“, rekao je Gašić, izrazivši uverenje da će posle lokalnih izbora srpski narod na Kosovu dobiti svoje pravo koje mu je ranije oduzeto.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Mirko Krlić je rekao da su ovo jako teška vremena, „i to je razlog da se mi danas sabiramo, i to upravo oko Kosova i Metohije“.

Facebook Komentari
PROČITAJ JOŠ:  Novi crni rekord, čak 191 zaražen korona virusom u poslednja 24 sata u Rasinskom okrugu!
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply