Kruševac dobija „večernji – vikend“ fakultet – odeljenje Poljoprivrednog fakulteta

...

Kruševac zaslužuje da dobije fakultet, ocenio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić koji je obišao rekonstruisanu zgradu Radničkog univerziteta u Kruševcu u kojoj bi treba da bude otvoreno odeljenje Poljoprivrednog fakulteta iz Niša.

...

Ministarstvo se zalaže za to da imamo što više kvalitetnih fakulteta izvan Beograda, Novog Sada i Niša, potrebno nam je što više fakulteta koji imaju svoje kampuse i potrebno nam je da ti budući Univerziteti budu bolje integrisani od ovih koje imamo danas, rekao je Verbić, nakon obilaska zgrade Raničkog univerziteta u Kruševcu.

Ministarstvo ne otvara univerzitete, ali želi da pomogne moralno. Na lokalnoj zajednici je da obezbedi kadrovski potencijal, rekao je on i dodao da Kruševac zaslužuje da ima fakultet.

„Ukoliko postoji saglasnost Grada i Univerziteta u Nišu o otvaranju Poljoprivrednog fakulteta, mislim da je to odlična ideja i ovo je pravo mesto gde možemo da iskoristimo potencijal koji imamo u okruženju za fakultet koji nam je potreban“, ocenio je Verbić.

On je istakao da je potrebno da imati oštroje kriterijume za to šta postaje fakultet.

Pravili smo greške, poput zahteva da svaki univerzitet mora da ima tri nivoa obrazovanja, ali, kako je rekao, ako imamo potencijala za dobar fakultet onda ga treba i napraviti.

Gradonačelnik Kruševca, Dragi Nestorović rekao je da je Grad za sada obezbedio prostor za fakultet i studentske domove, najverovatnije u okviru kasarne.

Prema njegovim rečima, najrealnije je sada govoriti o otvaranju odeljenja Poljoprivrednog fakulteta iz Niša, a kasnije bi se moglo razgovarati i o otvaranju odeljenja DIF, iz Leposavića.

Imamo infrastrukturu, poručio je Nestrović i dodao da je u rekonstrukciju uloženo 54 miliona dinara, kroz dve faze, od čega je najveći deo novca uložilo Ministarstvo privrede.

 

Najavljeno otvaranje odeljenja fakulteta predstavlja lepu vest, ali u praksi se u prethodnim godinama pokazalo da je to ustvari samo politička igra kako bi se prikupili politički poeni. U Kruševcu su postojala isturena odeljenja Fakulteta za sport i fizičku kulturu iz Leposavića, Ekonomskog i Pravnog fakulteta iz Niša, ali su to bila samo odeljenja gde se nastava odvijala veoma nekvalitetno i neredovno, ispiti su se polagali najčešće u sedištima fakulteta, a studenti su sve gradivo morali sami da obrade i nauče, pošto su predavanja bila neredovna i organizovana isključivo vikendom, kad nastavnici nemaju obaveze na fakultetu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply